SPORTİF UYGULAMALARDA MÜZİĞİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ (FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) - AKINCI, GÜLSÜM (Fırat Üniveristesi, 2024)
Spor ve müzik arasındaki ilişki çok eski zamanlardan beri süregelmektedir. Doğaya karşı yaşam mücadelesi veren insan bir yandan koşma ve yürüme gibi spora benzer davranışlar sergilerken diğer taraftan sesleri algılamaya ve anlamlandırmaya çalışmıştır. Müziğin sporcular üzerinde fiziksel, zihinsel ve motivasyonel etkilerinin olduğu açıktır. Spor ve müzik ilişkisinin araştırıldığı çalışmalar çoğunlukla spor branşları dikkate alınarak yapılmıştır. Bu çalışma ise genel olarak Fırat üniversitesinde sporcu öğrencilerin spor öncesinde, esnasında veya sonrasında müziğin etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın yürütülmesinde nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim döneminde Fırat Üniversitesi öğrencileri olan toplam 41864 kişi oluşturmaktadır. Yapılan güç analizi sonrası araştırmanın örneklemini ise 2023-2024 eğitim öğretim döneminde Fırat üniversitesinde öğrenim gören çeşitli spor branşlarına katılım sağlamış 528 sporcu öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu ve sportif uygulamalarda müziğin etkisi ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen istatistik sonuçlar ikili karşılaştırmalarda Bağımsız Örneklem T Testi, ikiden fazla grubun karşılaştırılmasında ise Tek Yönlü Varyans Analizi testleri kullanılmıştır. Araştırma grubunun Sportif Uygulamalarda Müziğin Etkisi Ölçeğinden aldığı toplam puanlar (54 ile 270 puan skalası içerisinde); egzersiz öncesi x?= 73,3, egzersiz esnası x?= 71,5, egzersiz sonrası x?= 69,8 olarak belirlenmiştir. Sportif etkinliklerde müziğin etkisi toplam ortalama puanları cinsiyet eksenli irdelendiğinde sportif uygulama öncesi/esnası/sonrasında kadın katılımcıların ortalama puanlarının erkeklere katılımcılara oranla daha yüksektir. Fakülte eksenli irdelendiğinde egzersiz öncesi ilahiyat ve eczacılık fakültesi, egzersiz esnası eczacılık fakültesi, egzersiz sonrası ilahiyat ve eczacılık fakültesi ortalama puanları daha yüksektir. Bu ortalamalara bakıldığında, sportif uygulamalar öncesinde, esnasında ve sonrasında müziğin etkisi yüksektir. Anahtar Kelimeler: Sporcu, Spor, Müzik

The relationship between sports and music has been ongoing since ancient times. While humans, struggling to survive against nature, exhibited behaviors similar to sports such as running and walking, they also tried to perceive and interpret sounds. It is evident that music has physical, mental, and motivational effects on athletes. Studies investigating the relationship between sports and music have mostly been conducted by considering sports branches. This study aimed to determine the effects of music before, during, or after sports among athlete students at Firat University. In conducting the research, the relational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The population of this research consists of a total of 41,864 students from Firat University in the 2023-2024 academic year. After conducting a power analysis, the sample of the research consisted of 528 athlete students from various sports branches studying at Firat University during the 2023-2024 academic year. As data collection tools in the research, a personal information form and a scale measuring the effect of music in sports applications were used. The statistical results obtained were analyzed using the Independent Samples T-Test for binary comparisons and One-Way Analysis of Variance tests for comparing more than two groups. The total scores obtained by the research group from the Scale of the Effect of Music in Sports Applications (ranging from 54 to 270 points) were determined as follows: pre-exercise x?= 73.3, during exercise x?= 71.5, and post-exercise x?= 69.8. When examining the average scores of the effect of music in sports activities by gender, it was found that the average scores of female participants were higher than those of male participants before, during, and after sports applications. When examined by faculty, it was found that the average scores before exercise were higher in the faculties of theology and pharmacy, during exercise in the faculty of pharmacy, and after exercise in the faculties of theology and pharmacy. Looking at these averages, it can be concluded that the effect of music is high before, during, and after sports applications. Keywords: Athlete, Sports, Music
Investigation of the effect of music in sports applications (case study of Firat university)
Keywords: Spor