DENEYSEL DİYABETİK RETİNOPATİ OLUŞTURULMUŞ SICAKLARDA ÇEŞİTLİ ANTİOKSİDANLARIN KORUYUCU ETKİSİ - ÖNER, ÖZLEM İKDE (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi DENEYSEL DİYABETİK RETİNOPATİ OLUŞTURULMUŞ SIÇANLARDA ÇEŞİTLİ ANTİOKSİDANLARIN KORUYUCU ETKİSİ Özlem İKDE ÖNER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2004, sayfa:40 Göz, aşırı miktarda serbest radikal etkisine maruz kalan bir organdır. Çünkü retina oksijen bakımından zengin olup büyük miktarlarda doymamış yağ asidi içerir. Göz bu radikallerin etkisine yatkın olduğu gibi yeterli miktarda antioksidan savunma sistemlerine de sahiptir. Serbest radikallerle antioksidanlar arasındaki hassas denge korunamadığı takdirde hücre hasarına kadar giden birçok patolojik değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Serbest radikaller, hücrenin lipit, protein, DNA, karbohidrat ve enzim gibi tüm önemli yapılarına etki eder. Bu çalışmada diyabete maruz kalmış sıçan retina örneklerinde meydana gelen değişiklikler, hasarın oluş mekanizması, retinopatide antioksidan maddelerin etkinliği araştırılmıştır. Bu amaçla; kontrol sıçan retinaları, diyabet oluşturulmuş sıçan retinaları ve Melatonin, Vitamin E, Aspirin, Aminoguanidin gibi antioksidan özelliğe sahip maddeler uygulanmış ve diyabetik sıçanların retinalanndaki MDA ve GSH miktarları ölçülmüştür. Elde edilen sonuçların istatistiksel analizi ANOVA testi ile yapılmış ve gruplar arası farklılık anlamlı bulunmuştur (p<0,0001). Diyabetik retina gruplarındaki örneklerin ortalama MDA değerinin kontrole göre önemli oranda yüksek(p<0,000 1 ), GSH değerinin ise düşük (p<0,0001) olduğu tespit edilmiştir. Melatonin ve E vitamini uygulanan grupların MDA değeri düşük bulunmasına rağmen (p<0,01), aspirin ve aminoguanidin uygulanan gruplarda GSH değeri artmış, MDA değeri belirgin olarak düşmüştür (p<0,0001). Bu sonuçlara göre diyabetik olgularda radikal miktarlarında artış olduğu buna karşılık oksidasyonlar sonucu antioksidanlarda da azalma olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, Serbest radikaller, Antioksidanlar, Malondialdehit, Glutaîyon VII
Protective effect of various antioxidants in experimental diabetic retinopathy induced rats
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology