KATI ATIK DEPOLAMA SAHASI SIZINTI SUYUNDAKİ BAZI AĞIR METALLERİN SU BİTKİLERİ İLE ALIM KAPASİTESİNİN BELİRLENMESİ - ÖZTÜRK, YETER GÜLEN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu tezde, katı atık depolama sahası sızıntı sularına maruz bırakılan su sümbülü ve su marulu bitkilerinin bazı ağır metalleri alım kapasitesinin belirlenmesi amaçlandı. Elazığ Belediyesi katı atık depolama sahası sızıntı suyu alınarak laboratuvarda reaktörlerin içerisine yerleştirip bu reaktörlere su sümbülü ve su marulu eklendi. Bitkilerden belirli aralıklar ile numuneler alındı. Elde edilen sonuçlara göre su sümbülü ve su marulu numunelerinde ağır metal konsantrasyonları Fe>Zn>Cr>Cu>Pb>Cd sıralamasını izlendi. Su sümbülünün ağır metallerini alım miktarları, su marulunun alım miktarlarından daha yüksek olarak tespit edildi. Sonuç olarak, Elazığ Belediyesi katı atık depolama sahası sızıntı suyuna maruz bırakılan su sümbülü ve su marulunun Fe, Zn, Cr, Cu, Pb ve Cd ağır metallerini akümüle ettiği belirlendi.

In this thesis, determination of some heavy metals uptake capacity of water hyacinth and water lettuce plants that exposed to landfill leachate was aimed. Elaziğ municipal solid waste landfill leachate was taken and placed inside the reactors in the laboratory and water hyacinth and water lettuce were added to these reactors. Samples were taken from plants at certain intervals. According to the results obtained, heavy metal concentrations in water hyacinth and water lettuce samples were followed the order of Fe>Zn>Cr>Cu>Pb>Cd. The uptake of heavy metals in water hyacinth was higher than the uptake amounts of water lettuce. As a result, it was determined that water hyacinth and water lettuce, which were exposed to the leachate of the Elaziğ municipal solid waste landfill, accumulated heavy metals Fe, Zn, Cr, Cu, Pb and Cd.
Determination of uptake capacity of some heavy metals in landfill leachate by aquatic plants
Keywords: Çevre Mühendisliği