SABİT YÜZEY SICAKLIĞINDAKİ BORU İÇERİSİNE YERLEŞTİRİLEN VE EKSENİ ETRAFINA SERBESTÇE DÖNEBİLEN PERVANE TİPLİ TÜRBÜLATÖRLERİN ISI DEĞİŞTİRİCİSİ PERFORMANSINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - TURGUT, EMRE (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ SABİT YÜZEY SICAKLIĞINDAKİ BORU İÇERİSİNE YERLEŞTİRİLEN VE EKSENİ ETRAFINDA SERBESTÇE DÖNEBİLEN PERVANE TİPLİ TÜRBÜLATÖRLERİN ISI DEĞİŞTİRİCİSİ PERFORMANSINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Emre TURGUT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 79 Bu çalışmada, 10°, 20°, 40° kanat açılarına sahip ve 52 mm, 50 mm, 48 mm kanat çaplarında olan türbülatörler, aynı eksenli iç içe iki borudan oluşan bir ısı değiştiricisinde iç boru içerisine 10 cm, 20 cm, 30 cm aralıklarla ve tek olarak yerleştirilerek dönmeli akış oluşturulmuştur. Oluşturulan bu dönmeli akışın ısı transferi ve basınç kayıpları üzerine olan etkisi incelenerek akış gözleme deneyleri yapılmıştır. Deney düzeneğinde, iki boru arasındaki halka boşluğa buhar gönderilmekte ve çevre şartlarındaki hava iç boru içerisinden bir fen yardımıyla emilmektedir. İç boruya değişik çaplarda, açılarda ve aralıklarda yerleştirilen türbülatörler ile havaya dönme etkisi verilmiştir. Deneyler türbülatör kanatlarının değişik çap, açı ve aralıklarında yapılmış ve bu sonuçlar birbirleriyle kıyaslanmıştır. İç boruya yerleştirilen türbülatör sayısı arttıkça ısı transferinin de arttığı gözlenmiş Mat basınç kayıpları da artmıştır. Deneylerde Reynolds sayısı 8000 ile 16000 arasında seçilmiştir. Çalışmamızda akış gözleme deneyleri de yapılmış ve görüntüler dijital kamera ile füme alınarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Anahtar Kelimeler: Dönmeli akış, türbülatörler, ısı değiştiricileri, türbülans üreticileri, ikincil akışlar
The Investigation of effect of fanner type turbulators inserted in a smooth pipe whose wall maintaned at constant temperature and freely turning about their axes on heat exchanger performance
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering