İNCİ ARAL`IN ROMANLARININ TEMA, YAPI,DİL VE ÜSLUP YÖNÜNDEN İNCELENMESİ - ÖRNEK, NURAY (Fırat Üniveristesi, 2007)
Yüksek Lisans TeziNuray ÖRNEKFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTürk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı2007;Sayfa: XI + 222Roman türünün ben'in sorunlarını daha realist bir bakış açısıyla irdelemeyebaşlaması 19. yy.'daki `Aydınlanma felsefesi' ile hız kazanır. Bireyin geçmiş vegelecek çizgisindeki gelişim ve değişiminin sosyolojik, psikolojik ve felsefik yönlerininedebiyatın kurmaca yapısı içerisinde yer alması romanın hareket alanını oldukçagenişletmiştir.Son dönem Türk edebiyatında yer alan isimlerin başında gelen İnci Aral,özellikle romanın bu geniş hareket alanını en çok ve en iyi kullanan yazarlardandır. İnciAral, romanlarında dile getirdiği olayların merkezinde kişisel sorgulamalardan yolaçıkarak özelde bireyin, genelde tüm insanlığın ortak problemleri olan özgürlük, varolmamücadelesi, cinsellik ve toplumsal yaptırımlar gibi konulara parmak basar.Bir Türk romancısı ve bir kadın olarak romanlarında kadının ve onun eksenindeerkeğin yetiştirilme tarzını, onlara yüklenen kadınlık ve erkeklik rollerini edebû bir dilleeleştirir. Bu nedenle İnci Aral'ın romanları bireyi ve o bireyin yetişip şekillendiğitoplumu yansıtması noktasında önemli bir ayna vazifesi görmektedir.Anahtar Kelimeler: Roman, İnci Aral, Birey, Toplum, Kadınlık ve Erkeklik Rolleri

SUMMARYMasters ThesisAnalysing Inci Aral?s Novels Thematically, Structurally,Linguistically and StylisticallyNuray ÖRNEKUniversity of FıratThe Institute of Social SecienceDepartment of Turkish Language and Literature2007; Page: XI + 222The start of studying ?I? problems in the novel more realistically, gains speedwith the ?Enlightenment Philosophy? in 19. century. Existence of Individual?s social,psyhological and philosophical aspects of his past and future metamorphosis inliterature?s fictional structure, has enlarged the novel?s ample scope remarkably.Inci Aral, being a leader among the names in recent period Turkish Literature, isthe one of the writers using that scope, the most and the best. In her novels, at the centreof events that she utters, she sets out from the personal inquiries and shows the commonissues of humankind such as freedom, struggle for existence, sexsuality and socialsanctions in particular and in general.As a Turkish novelist and a woman, she criticises the upbringing of woman andman in her pivot, and the status of feminity and masculinity attributed on them, in aliterary language. As a result, Inci Aral?s novels function such as mirror reflecting theindividual and the society which he has been brought up in.Key Words: Novel, Inci Aral, Individual, Society, Status of Feminity and Masculinity
Analysing İnci Aral`s novels thematically, structurally, linguistically and stylistically
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı