4. DERECE DEPREM BÖLGELERİNDE BETONARME YAPILARIN İRDELENMESİ VE PROJELENDİRME KURALLARI - KARAŞİN, ABDULHALİM (Fırat Üniveristesi, 1994)
Yüksek Lisans Tezi 4. DERECE DEPREM BÖLGELERİNDE BETONARME YAPILARIN İRDELENMESİ VE PROJELENDİRME KURALLARI Abdulhalim KARAŞIN Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabiliri Dalı 1994, Sayfa: 49 Bu araştırmada depreme dayanıklı betonarme yapıların oluşturulması için betonarme yapı sistemleri, yapı tipi ve yapı malzemelerinin deprem yüklerine karşı davranışı ile bu davranışa göre gerekli güvenliğin sağlanabilmesi için seçilmesi gereken yapı malzemeleri, yapı tipi ve yapı malzemeleri gibi unsurların projelendirmede TS 500, 1975 Afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik ve Balkan ülkelerinde yapılacak betonarme binalar için tavsiye edilmiş esasları göz önüne alınarak basit kurallar ve pratik bilgilerrv sunulmuştur. Ayrıca deprem enerjisini güvenli bir şekilde tüketebilmek için mühendisliğin temel ilkelerinden biri olan ekonomik faktörleri göz önüne alarak fazla rijit olan perdelerden oluşan taşıyıcı sistemler yerine kolonlardan oluşan sünek çerçeve sistemleri oluştururken yatay deplasmanları önlemek amacıyla 4. derece deprem bölgelerinde en az sağlanması gereken perde miktarı da 9 katlı 500 metrekarelik bir betonarme yapı için %0.A olarak saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Depreme dayanıklı betonarme yapılar, projelendirme, süneklik, basit kurallar, pratik bilgiler, yatay deplasman, perde duvarlar, ekonomik faktörler.

SUMMARY Masters Theses THE BEHAVIOUR OF REINFORCED CONCRETE BUILDINGS IN THE FOURTH ZONE OF EARTHQUAKE AND DESIGNING RULES Abdulhalim KARASİN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Civil Enginiring 1994, Page 48 In this study; in order to satisfy earthquake-resisting buildings the 'behaviour of building configuration, basic materials, structures and framing of the buildigs had been discussed. And as a result of this discussion; for designing some basic rules of the slection of building materials, types of constuction, etc. with respect to the codes of TS 500, the Construction of Structures in Earthquake Zones and Building Construction Under Seismic Conditions in Balkan Region had been developed as some practical rules. On the other hand in order to absorb earthquake energy safely; becouse of economical faktors,VI instead of shear walls system which have high rigidity with high cost the frames of columns which have high ductility and high energy dissipation with low cost should be selected. But in order to prevent high horizontal displacement the certain amount of shear walls is necessary. In the fourth zone of earthquake; the mixed system with the minumum amount of shear walls had been determined as 0.4% of the slab area for a building has 9 flour with 500 square meters. KEY WORDS: Earthquake - Resisting reinforced concrete building, designing, basic rules, practical knowledge, codes, horizontal displacement, ductility, economical faktors, shear walls.
The Behaviour of reinforced concrete buildings in the fourth zone of earthquake and designing rules
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering