Elazığ' da taze olarak tüketime sunulan istavrit (Trachurus mediterraneus, S. 1868) balıklarının mikrobiyolojik kalitesi ve TMA-N değerleri - Patır, Bahri; İnanlı, Gürel Ayşe (My University, 2005)
Bu çalışma Elazığ şehir merkezinde değişik zamanlarda tüketime sunulan taze istavrit balıklarının kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Farklı zamanlarda alman 30 balık örneğinde, toplam aerob mikroorganizma (5 °C, 20 °C ve 35 °C inkübasyon sıcaklığında), koliform bakteri, Staphylococcus-Micrococcus sayıları ile Escherichia coli-1 ve Staphylococcus aureus mikroorganizmalarının varlığı saptanmıştır. Ayrıca örneklerde trimetilamin azot (TMA-N) değerleri belirlenmiştir.Örneklerin5°C,20°Cve35°Cinkübasyonsıcaklıklarındakiortalama mikroorganizma sayıları sırasıyla 3,50±2,57 $log_{10}$ kob/cm2, 5,92±0,71 $log_{10}$ kob/cm2 ve 4.91 ± 0.79 $log_{10}$ kob/ $cm^2$ olarak bulunmuştur. Koliform bakteri sayısı ortalama 4,01± 1,75 $log_{10}$ kob/cm2 iken Staphylococcus-Micrococcus sayısı da 3,90+0,57 $log_{10}$ kob/cm2 olarak tespit edilmiştir. Örneklerin hiçbirinde Escherichia coli-1 ve Staphylococcus aureus mikroorganizmalarına rastlanmamıştır. Örneklerde, 1,13 mg/100g-32,00 mg/100g arasında (ortalama 8,54±9,06 mg/100g) değişen TMA-N belirlenmiştir. TMA-N değerleri ile 5 °C, 20 °C ve 35 °C inkübasyon sıcaklıklarında gelişen aerob mikroorganizma sayıları arasında sırasıyla r= 0,60, r= 0,39 ve r= 0,29; koliform bakteri sayısıyla r= 0,55; Staphylococcus-Micrococcus sayısıyla r= - 0,22 düzeyinde bir korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç olarak; incelenen örneklerin önemli bir kısmının TMA-N miktarları bakımından önerilen limitlerin üzerinde olduğu, dolayısıyla tüketime sunulan istavrit balıklarının halk sağlığı açısından risk taşıyabileceği kanaatine varılmıştır.
Keywords: Mikrobiyal bulaşıklık; Elazığ; halk sağlığı; mikrobiyolojik kalite; balık (gıda); Trachurus mediterraneus; karagöz istavrit; istavrit; trimetilamin