YETİŞKİNLERDE ALT TORAKAL VE LUMBAL VERTEBRALARIN KLİNİK ÖNEME SAHİP FİZYOLOJİK SAGİTTAL İNDEKS DEĞERLERİ - ESEN, GÜLRU (Fırat Üniveristesi, 2002)
Columna vertebralis' in lumbal bölgesinin sagittal diziliminin önemi iyi bilinmektedir. Bu bölgenin fizyolojik sagittal dizilimi üzerine çeşitli araştırmalar yapılmış, fakat oldukça farklı sonuçlar elde edilmiş ve bölgenin sagittal plandaki açılanması tam olarak netliğe kavuşmamıştır. Lumbal lordoz'u ölçmek için kullanılan Cobb metodu, bilinen birçok dezavantaja sahiptir. Çalışma sonuçlarının bu kadar uyumsuz olması, yöntemin sagittal plandaki normal değerleri değil, frontal plandaki deformiteleri ölçmede daha uygun bir yöntem oluşudur. Nitekim, lordozu ölçmek için uygun bir yöntem arayışı hala sürmektedir. Bu nedenle, çalışmamızda columna vertebralis'in alt torakal ve lumbal bölgesinin sagittal plandaki açılanmasını geniş olarak incelemeyi amaçladık. Lordoz ölçümü için, TRALL metodu olarak bilinen metodu modifiye ederek uyguladık. 25-35 (40 erkek ve 40 kadın); 36-45 (35 erkek ve 35 kadın); 46-55 (30 erkek ve 30 kadın) yaş gruplarına dahil olan toplam 210 asemptomatik birey çalışmaya dahil edildi. Lateral lumbosakral grafiler üzerinde; lumbal lordoz, sakral eğim açısı, sakrohorizontal açı, lumbosakral eklem açısı, lumbosakral eğim açısı, lumbosakral postür açısı, lumbolumbal açı, lumbosakral açı, vertebral eğimler ve segmental acılanmalar ölçüldü. Değerler SPSS programı üzerinde çok yönlü varyans analizi ve korelasyon testlerine tabi tutuldu. Sonuç olarak, yetişkinlerde yaş, boy, kilo parametrelerinin sagittal dizilimi etkileyen faktörler olmadığı belirlendi. Yaş grupları söz konusu olduğunda ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösteren sadece bir kaç açı tespit edildi. Segmental açılara bakıldığında, TH12-L1 segmentinde 36-45 yaş grubu, 25-35 ve46-55 yaş gruplarından düşük; L4-L5 segmentinde 25-35 yaş grubu diğer iki gruptan fazla; L5-S1 segmentinde ise yine 25-35 yaş grubu 36-45 yaş grubundan düşük bulundu. Çalışmamızda ölçülen tüm açıların kilo ile ilişkili olmadığı ortaya çıktı. Oysa, VKİ (Vücut Kütle İndeksi) grupları arasında lordoz açısı ve L3-L4 segmental açılanma, obez grupta diğer iki gruptan anlamlı şekilde fazlaydı. LSEA ve L5-S1 segmental açılanma ise diğer iki gruptan istatiksel olarak anlamlı şekilde düşüktü. Cinsiyet söz konusu olduğunda ise farklılık gösteren değişken sayısında artma oldu. Lordoz açısı, LLA, L2-L3 segmental açılanma, L3-L4 segmental açılanma ve 5. vertebranın sagittal eğimi kadınlarda anlamlı şekilde fazlaydı. Buna karşılık 4. lumbal vertebranın sagittal eğiminin erkeklerde fazla olduğu ortaya çıktı. Anahtar Kelimeler: Lumbal lordoz, sagittal dizilim, segmental açılanma^ lateral x-ray

The importance of the lumbal sagittal alignment of vertebral column is well known. Researches on physiologic sagittal alignment of lumbar spine have reported very different results. In addition to physiologic alignment of this region is still unclear. Cobb method known as the gold standard has a lot of disadvantage. The most important cause of disagreement of researches is that Cobb method is inappropriate for sagittal plane measurement. There are still some efforts to investigate an appropriate method of measuring the lumbal lordosis. We conducted an extensive research on physiologic sagittal alignment of lumbar spine and modified TRALL method for lumbar lordosis measurement. We selected 210 asymptomatic volunteers and grouped them 25-35 (40 men and 40 women), 36-45 (35 men and 35 women); 46-55 (30 men and 30 women) age group. On lateral lumbosakral X-ray graphics, lumbal lordosis, sacral inclination, sacrohorizontal angle, lumbosacral joint angle, lumbosacral inclination angle, lumbosacral posture angle, lumbolumbal angle, lumbosacral angle, vertebral inclinations and segmental angulations were measured. On SPSS package program, MANOVA (multivariate variance analysis) test for group differentiations and correlation test for interaction between parameters were performed. In conclusion, it was determined that age; length and weight weren't an effecting factor on lumbar sagittal alignment. In considering age groups, Thl2-Ll segment was lower in 36-45 age group than 25-35 and 46-55 age groups. L4-L5 segmental angulations had a higher value in 25-35 age groups than others. L5-S1 segmental angulation was a lower value in 25-35 age group than only 36-45 agegroup. It was determined that all measured angles didn't have any correlation with weight. However in BMI groups, lumbar lordosis and L3-L4 segmental angulation were statistically higher in obese group than normal and overweighed groups. LSEA and L5-S1 segmental angulation were lower in obese group than others. In considering sex, a lot of parameters were different. Lumbal lordosis, LLA, L2-L3 segmental angulation, L3-L4 segmental angulation and vertebral inclination of L4 were higher in women than those in men. In contrast to, vertebral inclination of L4 was higher in men than those in women. Key Words: Lumbar lordosis, sagittal alignment, segmental angulation, lateral x-ray.
Clinically important physiological sagittal indices of the lower thoracic and lumbar vertebrae in adults
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Morfoloji; Morphology