ÇEVRİMİÇİ ÖĞRENME ORTAMLARINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN SINIF YÖNETİMİ STRATEJİLERİNİN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARI VE TUTUMLARINA ETKİSİ - Polat, Hakan; Özan, Mukadder Boydak (My University, 2018)
Etkili bir öğrenme ortamı sağlamanın en önemli yollarından biri, iyibir sınıf yönetiminden geçer. Uzaktan eğitim uygulamalarının yayılmasıile sınıf yönetimi sadece yüz yüze ortamlarda değil çevrimiçi öğrenmeortamlarında da önem kazanmaya başlamıştır. Çeşitli çalışmalardaçevrimiçi öğrenme ortamları ile ilgili sonuçlar elde edilmiş ancak buortamların nasıl düzenleneceği, nasıl bir sınıf yönetimi stratejisisergileneceği konusundaki sorular yeteri kadar cevap bulmamıştır. Buaraştırmanın amacı, çevrimiçi öğrenme ortamlarında gerçekleştirilensınıf yönetimi stratejilerinin, öğrencilerin akademik başarılarına ve derseyönelik tutumlarına etkisinin belirlenmesidir. Araştırmada deneyseldesen kullanılmıştır. Deneysel desene ilişkin deney-1 (n=34), deney-2(n=33) ve kontrol (n=34) gruplarından öntest ve sontest şeklinde verilertoplanmıştır. Araştırmacılar tarafından geliştirilen başarı testi ve derseyönelik tutum ölçeği, çevrimiçi öğrenme ortamını kullanan deneygruplarına ve yüz yüze ortamda yer alan kontrol grubuna öntest vesontest olarak uygulanmıştır. Uygulamalar tamamlandıktan altı haftasonra başarı kalıcılık testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, yüzyüze ve çevrimiçi öğrenme ortamında bulunan öğrencilerininbaşarılarının ve derse yönelik tutumlarının aynı düzeyde arttığıbelirlenmiştir. Akademik başarılarındaki kalıcılığın da aynı tümgruplarda aynı düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırmada süresindeçevrimiçi öğrenme ortamında gerçekleştirilen sınıf yönetimi stratejilerininöğrencilerin akademik başarıları ve yürütülen derse yönelik tutumlarında yüz yüze ortam ile aynı etkiyi sağladığı belirlenmiştir. Yüzyüze ortamda gerçekleştirilen stratejilerin, uygulanan yöntemlerinçevrimiçi öğrenme ortamında da yer bulacağı ve olumlu sonuçlar eldeedileceği görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda, çevrimiçi öğrenmeortamlarında derslerin daha etkili yürütülmesi adına sınıf yönetimistratejilerine ilişkin öneriler sunulmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları