An investigation of atherosclerotic markers in patients with posterior semicircular canal benign paroxysmal positional vertigo - Baykara, Murat; Polat, Cahit; Öztürk, Cansu; Karlıdag, Turgut (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışmada benign paroksismal pozisyonel vertigo (BBPV) olan hastalarda arteriyoskleroz varlığı ve insidansı araştırıldı. Hastalar ve Yöntemler: Ocak 2010 ve Temmuz 2010 tarihleri arasında vertigo yakınması ile kulak, burun, boğaz polikliniğine başvuran ve pozitif Dix-Hallpike test sonucuna göre BPPV tanısı konan toplam 89 hasta (BPPV grubu) çalışmaya alındı. Diğer kliniklerden ultrason incelemesi için radyoloji kliniğine sevk edilen otolojik asemptomatik kontrollerin verileri elde edildi. İntima-media kalınlığı ve arteriyoskleroz ölçümleri yapıldı. Arteriyoskleroz ölçümü Doppler ultrason ile yapıldı. Bulgular: Karotis, femoral intima-media kalınlığı ve elastik modülüs ölçümleri açısından kontroller ve BPPV grubu arasın- da istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Karotis arter çapraz kesitsel uyum, çapraz kesitsel distansibilite, femoral arter çapraz kesitsel uyum ve çapraz kesitsel distansibilite BPPV grubunda istatistiksel anlamlı olarak daha düşüktü. Sonuç: Çalışma bulgularımız, aterosklerotik değişikliklerin BPPVnin altta yatan etyolojisinde bir rolü olabileceğini göster- mektedir.
Keywords: Kulak; Burun; Boğaz; Kalp ve Kalp Damar Sistemi