ÇEŞİTLİ KLİNİK MATERYALLERDEN İZOLE EDİLEN METİSİLİNE DİRENÇLİ STAPHYLOCOCCUS AUREUS (MRSA) SUŞLARINDA VANKOMİSİNİN İNVİTRO AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI - ŞİMŞEK, MERAL GÜLBENAT (Fırat Üniveristesi, 2012)
Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), hastane kaynaklı infeksiyonların önemli etkenlerinden olup bir çok hastanede endemik hale gelmiştir. Haziran 2002'de Amerika Birleşik Devletleri'de ilk vankomisine dirençli Staphylococcus aureus (VRSA) suşunun izole edilmesi, gelecekte bu dirençli bakterilerle oluşan enfeksiyonların önemli bir problem olacağını göstermesi açısından önemlidir. 2002 tarihinden itibaren günümüze kadar 13 VRSA suşu bildirilmiştir.Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Hastanesi'nde riskli hasta gruplarının olduğu yoğun bakım ünitesi başta olmak üzere diğer klinik ve poliklinik hastalarının klinik örneklerinden izole edilen MRSA suşlarında mikrodilüsyon broth yöntemi ile vankomisinin in-vitro aktivitesinin araştırılması amaçlanmıştır. Klinik izolatların tanımlanması, MRSA'nın tanımlanması ve vankomisin MIC değerinin belirlenmesi Clinical Laboratory Standards Institute (CLSI) kriterlerine göre yapıldı.Enfeksiyonu etkeni toplam 104 MRSA suşu tespit edildi. MRSA tespit edilen hastaların 56'sı bayan, 48'si erkekti. Suşların 33'ü (%31,7) Anestezi ve reanimasyon yoğun bakım ünitesinden, 14'ü (%13,5) Enfeksiyon hastalıkları kliniğinden, 7'si (%6,7) plastik cerrahi kliniğinden izole edildi. İzole edilen MRSA suşlarında mikrodilüsyon broth yöntemi ile tüm suşlar vankomisine duyarlı bulundu. Suşların 14'ünde (%13,5) vankomisin MIC değeri 0.125 µg /mL, 21'inde (%20,2) 0.25 µg /mL, 52'sinde (%50) 0.5 µg /mL, 11'inde (%10,6) 1 µg /mL ve 6'sında (%5,8) ise 2 µg /mL bulundu. Öncesinde vankomisin kullanımı olan hastalarda artmış vankomisin MIC değerleri dikkati çekti.MRSA'ların etken olduğu infeksiyonların artışı ve birçok antibiyotiğe dirençli olmaları nedeniyle MRSA'larla oluşan infeksiyonlarda tek tedavi seçeneği olarak çoğu kez vankomisin kullanılmaktadır. Vankomisinin sık kullanılması sonucu, S. aureus kökenlerinde vankomisine karşı artmış MIC düzeyleri duyarlılık sınırları içinde bulunsa dahi tedavide başarısızlıklar görülmektedir. Giderek artan sıklıkta bildirilmeye başlanan h-VISA, VISA ve VRSA suşları ülkemizde de yakın gelecekte görülecek direnç gelişiminin ilk uyarılarını vermektedir. Bu nedenle vankomisin kullanımında dikkatli davranılması, endikasyon dışı kullanılmasının kısıtlanması ve enfeksiyon kontrol önlemlerine dikkat edilmesi gereklidir.Anahtar kelime: MRSA, Vankomisin, Minimum inhibitör konsantrasyon
Various isolated methicillin resistant staphylococcus aureus clinical materials (MRSA) strains of vancomycin investigation activity in vitro
Keywords: Mikrobiyoloji