Fırat Üniversitesi sağlık yüksek okulu son sınıf öğrencilerinin ana çocuk sağlığı ve aile planlaması konusundaki bilgi düzeyleri - Açık, Yasemin; Polat, S. Aytaç (My University, 2002)
Fırat Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu (SYO) son sınıf öğrencilerinin ana çocuk sağlı¬ğı ve aile planlaması konusundaki bilşi düzey¬lerini saptamak amacıyla yapılan bu çalışmada; son sınıf öğrencilerinin tümü araştırmanın kap¬samına alınmıştır. Ebelik Bölümü son sınıf öğ¬rencilerinin %90'ma (18/20), hemşirelik bölü¬mü son sınıf öğrencilerinin %100'üne (21/21) ve Sağlık Memuru Bölümü son sınıf öğrencile¬rinin %94.5'ine (17/18) ulaşılmıştır. Tüm grup birlikte düşünüldüğünde cevaplılık oranı % 94.9 (56/59) olmuştur. Çalışmaya alman öğrencilerin yaş ortalama¬sı 22.13±1.72'dir. %8.9'u Sağlık Meslek Lisesi mezunudur. Bildikleri aile planlaması yöntem¬leri sorulduğunda; öğrencilerin %91.1'i oral kontraseptifler ve RİA'yı, %82.1'i kondomu, %41.1'i enjektabılları, %51.8'i cerrahi sterili-zasyonu, %57.1'i coitus interruptusu ve %37.5'i takvim yöntemini bildiğini belirtmiş¬tir. Ülkemizde ana ölüm nedeni olarak; %37.5'i kanama, %26.8'i toksemi, %42.9'u enfeksiyon, % 19.6'sı çeşitli vasküler olaylar, %37.5'i annenin herhangi bir sistemik hastalığı ve %41.1'i riskli gebelikleri (18 yaşından ön¬ce, 35 yaşından sonra, 2 yıldan daha az aralıklı ve 4'ten fazla sayıda gebelikler) saymıştır. Ça¬lışmaya alınan öğrencilerin %92.9'u gebelik büyüklüğünü saptamak için Leopold manevra¬sının yapılması gerektiğini, %60.7'si gebelere birer ay ara ile 2 doz tetenoz aşısının yapılması gerektiğini, %42.9'u gebelerde llg/dl'nin al¬tındaki hemoglobin değerlerinin varlığının ane¬miyi göstereceğini belirtmiştir. Ülkemizde 0-5 yaş grubunda en sık görülen yetersiz ve den¬gesiz beslenme sorunları olarak; %85.7'si pro¬tein enerji malnütrisyonunu, %71.4'ü anemiyi, %66.1'i raşitizmi ve %53.6'sı diş çürüklerini saymıştır. Ülkemizde rutin aşı takviminde yer alan ve 0-24 ay arası yapılması gereken aşılar sorulduğunda; %37.5'i BCG aşısının yapılma zamanını, %35.7'si ise DBT ve polio aşısının yapılma zamanını doğru bilmiştir. Öğrencilerin %58.9'u bebeklere ilk 4-6 aylık dönemde tek başına anne sütü verilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Sonuç olarak; öğrencilerin eğitim dönemi sonunda edinmiş olmaları beklenen istendik değişikliklerin yeterince oluşmaması, söz ko¬nusu öğrencilerin henüz halk sağlığı dersi al¬mamış olmasından kaynaklanmış olabilir. Aynı öğrencilere mezun olurken yeni bir anket uy¬gulanarak halk sağlığı eğitimi sonrası bilgi dü¬zeyleri ölçülebilir. Ayrıca sağlık ile ilgili yük¬sekokul düzeyinde eğitim veren tüm okullarda entegre eğitim sistemine geçilmesi ve bazı derslerin de aktif sistemle işlenmesinin eğitime büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir
Keywords: Bilgi; Öğrenciler; Doğum kontrolü; Anketler; Aile planlaması; Ana sağlığı; Çocuk sıhhati