ORTADOĞU HALKLARININ GÖZÜYLE ARAP BAHARI - SOLMAZ, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışma, Ortadoğu' daki sosyal hareketlere yönelik bir sosyolojik çözümleme girişimidir. Ortadoğu' da "Arap Baharı" olarak adlandırılan sosyal hareketlerin özellikle toplumsal, siyasal ve ideolojik karakteristikleri, halkın toplumsal sorunları algılayışları tartışılmaktadır.Bu alanda yapılacak çalışmaların çıkış noktası, olguyu başkalarının gözüyle değil, Ortadoğuluların gözüyle görmeye ve anlamaya çalışmak olacaktır.. İncelenen ülkelerde birbirini izleyen ya da doğrudan etkileyen sosyal hareketler ele alınacaktır. Bunun amacı, hareketlerin toplumsal koşulların etkisi altında geçirdiği yapısal, ideolojik hatta eylemsel değişmeleri incelemektir. Böylece, Arap coğrafyasında yaşanan hareketlerin içinde yer aldıkları toplumsal yapı ile etkileşim içinde geçirdikleri değişimin daha ayrıntılı bir değerlendirmesini yapmak olanaklı olacaktır. Ayrıca Ortadoğu'daki değişen dengeleri ve bu değişimin dinamiklerini ortaya koyarak toplumun yapısındaki yenilenmeyi çözümlemek amaç edinilecektir. Çalışmanın amacı modernleşme sürecine giren Ortadoğu ülkelerinde ortaya çıkan ve önemli sonuçlar doğuran yeni sosyal hareketlerin, yapısal ve düşünsel özelliklerini çözümlemektir. Ortadoğu bölgesindeki 20 kişilik görüşmeler sonucunda halkın neye ve niçin tepki gösterdikleri sosyolojik anlamda tartışılacaktır. Ayrıca Ortadoğu ülkelerindeki sosyal yapıların değişiminden kaynaklanan demokratik çözümlemelerin değerlendirmesi yapılacaktır. Anahtar Kelimeler: Ortadoğu,Arap Baharı,Sosyal Hareketler,Yeni Sosyal Hareketler

This research is an attempt to sociologically analyze the social movements at Middle East. Especially the social, political, ideological characteristic features of the social movement that is called "The Arab Awakening" and public's perception of the problems are argued. Starting point of the researches that will be held in this field will be trying to see and understand the facts from the point of the people who are living at the Middle East not from the others point of view.The social movements in the researched country that directly affect or follow each others will also be researched. The aim of this is to study the movements' structural, ideological and even actual changes under the effect of the social conditions. With the help of this it will be possible to evaluate changes of the movements in the Arab geography that happen when they interact with social structure. Additionally it will be aimed to analyze the renewal in the social structure by demonstrating the changing balance at the Middle East and the dynamics of this change. The aim of this study to analyze the structural and the intellectual features of the social movements which happen in the Middle East countries that are in the process of modernization and vital results of it. It will be argued sociologically that for what and why people reacted after interviews with 20 people at Middle East. Moreover, democratic analyses result from the change of the social structure in Middle East Countries will be evaluated. Key Words: Middle East,The Arab Spring, Social Movements, New Social Movements
The Arap Spring in the perception of the Middle East people
Keywords: Sosyoloji