POSTERİOR SEMİSÜRKÜLER KANAL BENİNG PROKSİSMAL POZİSYONEL VERTİGO HASTALARINDA VESTİBÜLER UYARILMIŞ MİYOJENİK POTANSİYELLER - POLAT, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2017)
Posterior semisirküler kanal bening proksismal pozisyonel vertigo (PSK-BPPV) periferik vertigonun en sık karşılaşılan, ilaç tedavisi gerektirmeyen formudur. PSK-BPPV baş pozisyonunun yerçekimine göre yön değişmesi ile ortaya çıkan kısa süreli rotatuar ani baş dönmesi atakları ile karekterize periferik vestibüler hastalıktır. Her yaşta görülebilmesine rağmen en sık 40-70 yaş arasında ve erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülen bir hastalıktır. PSK-BPPV tanısı için Dix-Hallpike manevrası uygulanmaktadır. Kliniklerde rutin olarak kullanılan vestibüler değerlendirme yöntemleri ile semisirküler kanallar test edebilmektedir. Vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller (VEMP: Vestibular Evoked Myogenic Potential) testi sakkül ve inferior vestibüler sinirden beyin sapı düzeyine kadar bilgi verir. PSK ampullası ile sakkül makulasından kaynaklanan lifler birleşerek inferior vestibüler siniri oluşturur. VEMP testi, otolit organları sakkül fonksiyonunu ve vestibüler sinir ile birlikte vestibülokolik refleksi değerlendirir. Bu çalışmaya 30 ile 60 yaş arasında değişen (3 ayrı yaş grubu, her grupta 10 kadın ve 10 erkek) PSK-BPPV tanısı konan 60 birey, otolojik ve sistemik herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı 60 birey dahil edildi. PSK-BPPV tanısı alan hastalara ve sağlıklı bireylere vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel testi yapılarak elde edilen yanıtın dalga latansları ve interpik amplitüd değerleri incelendi. PSK-BPPV'li hastalar ile sağlıklı bireyler arasında fark olup olmadığı araştırıldı. Araştırmamız sonucunda, herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı bireylerin cVEMP (Servikal Vestibüler Uyarılmış Miyojenik Potansiyeller) latans ve interpik amplitüd değerlerinin normatif verileri elde edildi. Sağlıklı bireylerde P ve N latans değerlerinde cinsiyete göre farklılık bulunmadı. İnterpik amplitüd değerlerinde ise yaşa ve cinsiyete göre farklılık olduğu belirlendi. Sağlıklı bireylerden elde edilen normatif veriler PSK- BPPV'si olan hastaların cVEMP bulgularıyla karşılaştırıldı. PSK-BPPV hastalarının P dalga latansının yüksek olduğu N dalga latansında istatiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşıldı. Çalışmamız sonucunda cVEMP testinin hastalarda vestibüler sistemi değerlendirmede ve PSK-BPPV tanısında bir alternatif olabileceği düşünüldü. Anahtar Kelimeler: Vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller, Posterior semisürküler kanal, Bening proksismal pozisyonel vertigo

The Vestibular Evoked Myogenic Potential Evaluation of Posterior Semicircular Canal Paroxysmal Benign Positional Vertigo Patients Posterior semicircular canal bening proximal positional vertigo (PSK-BPPV) is the most common form of peripheral vertigo does not drug treatment that require treatment. PSK-BPPV is a peripheral vestibular disorder characterized by short-term rotatory sudden dizziness episodes that occur when the head position changes according to gravity. It can be seen at any age. It is the most common disease in women between the ages of 40-70 years. Dix-Hallpike maneuver is applied for PSK-BPPV diagnosis. The vestibular evaluation methods routinely used in the clinics evaluate the semicircular channels. The Vestibular Evoked Myogenic Potential (VEMP) test provides information from the saccule and the inferior sinus to the brainstem level. The PSK bulb and the filaments originating from the Saccharomyces cerevisiae combine to form the inferior vestibular sinus. The VEMP test evaluates the vestibulo-cholic reflex along with the sagittal function and vestibular nerve of the otolithic organs. This study included 60 individuals diagnosed with PSK-BPPV ranging in age from 30 to 60 years (3 age groups, 10 women and 10 men in each group) and 60 healthy individuals without any systemic or systemic disease. Latencies were examined by looking at vestibular stimulated myogenic potentials of PSK-BPPV and healthy individuals and it was investigated whether there was any difference between PSK-BPPV individuals and healthy individuals. As a result of the investigation, We found that regular value of cVEMP latencies and amplitude who is the individuals healthy. We didn't find differences between P and N values according to sex for healthy individuals,on the other hand, we were determined to differences age and gender in interpeak amplitude's values.The continuation normative data obtained from a healthy person who patient had a PSK- BPPV We compare other's patient had to cVEMP value.We reach the information about P-wave latency is high and N-wave latency is not a significant different with statical who patient had PSK-BPPV.We are thinking about the cVEMP test is alternative for consideration of vestibular system and diagnosis of PSK-BPPV so as to patient. Key words: Vestibular stimulated myogenic potentials, Posterior semicircular canal, Bening proximal positional vertigo
The vestibular evoked myogenic potential evaluation of posterior semicircular canal paroxysmal benign positional vertigo patients
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz