The Evaluation of the EBA I Pottery of the Middle Porsuk Basin - Kılıç, Özlem Çakar (Fırat University, 2023)
This paper aims to evaluate the pottery dated to the EBA I through archaeological documentation and classification methods, as a result of the survey within the scope of doctoral thesis on the Middle Porsuk Basin within the Eskişehir province. The EBA was defined by Mellink as the result of the support of pottery with new features, unlike the previous period, with architectural change. In this context, the pottery, which reflects the characteristics of the period and is accepted as an innovation, was first compared with the reference excavations, dated and documented with a catalogue. The information about the forms, surface treatments such as slip and burnishing, paste color, temper, firing production techniques are given in the catalogue. Demircihöyük is the only settlement in the region whose excavations have been completed. General information was given about pottery from other reference excavations. The Hacılartepe from the Northwest and inner Northwest Anatolian settlements, Küllüoba Höyük in the Upper Sakarya Basin, Beycesultan Höyük in the Central West Anatolian region, and Kusura Höyük in the Afyonkarahisar region and Çayyolu Höyük and Polatlı Höyük in the Ankara region. The pottery found in thirty settlements in the Middle Porsuk Basin will contribute to understanding the region's EBA I culture.

Bu çalışma Eskişehir ili sınırları içerisindeki Orta Porsuk Havzası’nda doktora çalışması kapsamında yapılan yüzey araştırması sonucunda İlk Tunç Çağı I’e tarihlendirilen çanak çömlek buluntuların arkeolojik belgeleme ve tasnif yöntemleriyle değerlendirilmesini konu almaktadır. İlk Tunç Çağı, Mellink tarafından, bir önceki dönemden farklı olarak yeni özelliklere sahip çanak çömlek buluntuların, mimari değişimle de desteklenmesi sonucunda ortaya çıktığı şeklinde tanımlanmıştır. Bu bağlamda bir yenilik olarak kabul edilen dönemin özelliklerini yansıtan çanak çömlek öncelikle referans kazılar ile karşılaştırma yapılarak tarihlendirilmiş ve katalog çalışması yapılarak belgelenmiştir. Katalog çalışmasında çanak çömlek formları, astar ve açkı gibi yüzey işlemleri, hamur rengi, katkı, pişim özellikleri ve yapım teknikleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Bölgede kazıları tamamlanmış tek yerleşim Demircihöyük’tür. Diğer referans kazılar olan Kuzeybatı ve İç Kuzeybatı Anadolu yerleşimleri arasındaki Hacılartepe ve Yukarı Sakarya Havzası’nda yer alan Küllüoba Höyük; İç Batı Anadolu Bölgesi’ndeki Beycesultan Höyük ve Afyonkarahisar yöresinde yer alan Kusura Höyük, Ankara yöresinde yer alan Çayyolu Höyük ve Polatlı Höyük’ün İTÇ I çanak çömleği hakkında genel bilgi verilmiştir. Orta Porsuk Havzası’nda otuz yerleşimde tespit edilen çanak çömlek, bölgenin İTÇ I kültürünün anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.
ORTA PORSUK HAVZASI İLK TUNÇ ÇAĞI I ÇANAK ÇÖMLEĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ