Hiperlipidemik hastalarda simvastatinin etkinliği ve güvenirliliği - Karaca, Ilgın; Akbulut, Mehmet; İlkay, Erdoğan; Üstündağ, Bilal; Özbay, Yılmaz; Arslan, Nadi (My University, 1999)
Hiperkolesterolemi ile koroner kalp hastalığı (KKH) arasındaki ilişki ve yükselen plazma kolesterol düzeylerinin KKH için sürekli ve dereceli bir risk yansıttığı belirgin bir biçimde ortaya konmuştur. Amacımız, kolesterol biyosentezinde hız kısıtlayıcı bir enzim olan HMG Co-A redüktaz inhibitörü olan simvastatinin, serum lipidleri üzerine etki ve güvenilirliğini araştırmaktı. Çalışmamızda 4 haftalık kolesterolden fakir diyet sonucu total kolesterolü 240 mg/dl üzerinde olan 101'i erkek, 70'i kadın 171 hastaya (Yaş ortalaması 45.86±2.89), 10 mg simvastatin tedavisi verildi. 12 haftalık süre sonunda total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid düzeyleri ölçülerek yan etki araştırıldı. Total kolesterolde % 27.15 (p<0.001), trigliseridde % 28.93 (p<0.001), LDL kolesterolde % 34.33 (p<0.001) düşme, HDL kolesterolde % 15.25 (p<0.001) artış saptandı. Yan etki olarak % 4.09 dispeptik yakınmalar, % 7.54 CK yükselmesi, %18.12 AST ve ALT düzeyinde yükselme saptadık. Labaratuar parametrelerindeki değişiklikler klinik açıdan anlamlı bulunmadı.Sonuçta günde tek doz simvastatin ile plazma trigliserid, total kolesterol, LDL kolesterol düzeylerinde düşme sağlanırken, belirlenen hedef değere (LDL kolesterolde 130 mg/dl'nin altı) yüksek oranda ulaşıldı. Minimal yan etkiningözlendiği çalışmada, simvastatinin yüksek güvenilirlilik profiline sahip, etkili bir HMG Co-A redüktaz inhibitörü olduğu kanısına vardık.
Keywords: Kolesterol; Simvastatin; Hidroksimetilglutaril CoA redüktaz; Hiperlipidemi; Lipoproteinler; LDL kolesterol; Lipoproteinler; HDL kolesterol; Antilipemik ajanlar