Role of School Administratorsin Teachers Acquiring Prestige - Özan, Mukadder Boydak (My University, 2003)
Bu çalışmada öğretmenlerin kişisel saygınlığını artırmada okul yöneticilerinin rolünü belirlemek hedeflenmiştir. Bu amaçla Likert-tipi tek boyutlu bir ölçek geliştirilmiştir. Literatür incelemesi ve uzman görüşlerine baş vurularak 68 maddelik bir havuz oluşturulmuştur.. Faktör analizi işlemleri sonucunda Ölçeğin güvenirlik katsayısı (Cronbach alfa) 0.96 bulunurken, , Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) Measure of sampling Adequacy'si 0.86 bulunmuştur. Yapılan faktör analizi işlemleri sonucunda birinci faktör altında toplanan 43 maddelik tek boyutlu geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmiştir. Geliştirilen ölçek Elazığ ilinde ilköğretim okullarında görev yapan ilköğretim okulları yöneticilerinin öğretmenlerin saygınlığını belirlemedeki rolünü öğrenmek amacıyla üç farklı okulda birinci ve ikinci kademede görev yapan toplam 407 öğretmenin görüşü alınmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Eğitim; Özel; Sosyoloji; Hemşirelik