AYNALI SAZANDA (Cyprinus carpio) CEVİZ MEYVE KABUĞUNUN TOKSİK ETKİSİ - Dartay, Mürşide; Çoban, Özlem Emir; Duman, Muhsine (Fırat University, 2007)
Bu çalışmada, aynalı sazan (Cyprinus carpio) üzerinde ceviz meyve kabuğunun toksik etkisi araştırıldı. Balıklar öldürücü doza gelinceye kadar 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400,450, 500, 550,600 ppm’lik ce-viz kabuğu konsantrasyonlarına bırakıldı. Bu sırada akvaryumlardaki su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen, ve elektrik  iletkenliği ölçüldü. 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350 ve 400 ppm’lik konsantrasyonlarda aynalı sa-zanların davranışlarında herhangi bir değişim gözlenmedi. 450 ppm’den sonraki konsantrasyonlarda ise  Cyprinus carpio‘da  sersemleme ve hareketsizlik tespit edildi.

In this study, toxic effects of the walnut fruit hull on carp (Cyprinus carpio) was investigated. The fishes were let one by one into the prepared walnut hull concentrations, which were 50, 100, 150, 200, 250, 300 350, 400, 450, 500, 550, 600 ppm ending at the lethal dosage. Temperature, pH, dissolved oxygen and  the electric conductivity of water in aquariums used in the study were also measured. Although, no any behaviorial changes were observed at the concentration of 50, 100, 150, 200, 250, 300 350, 400. After 450 ppm concentration Cyprinus carpio became narcotized and inactive.
TOXIC EFFECTS OF THE WALNUT FRUIT HULL ON CARP (Cyprinus carpio)