Gebe olmayan izole sığır uterus kontraksiyonları üzerine ceftiofur'un etkileri - Saat, Nevzat; Öcal, Halis (My University, 2015)
Bu çal ı ş mada üçüncü ku ş ak bir sefalosporin olan ceftiofurun izole gebe olmayan inek ve düvemiyometriyumunun kendili ğ inden kas ı lmaları üzerine etkileri ara ş tı rı ld ı .Siklusun foliküler döneminde bulunan inek ve düvelerden al ı nan miyometriyal ş eritler, %95 oksijen%5 karbondioksit içeren gaz ile sürekli gazlanan, 38 ° Cdeki ve pHs ı 7.4 olan, 5 mL Krebssolüsyonu bulunan izole organ banyosuna as ı ld ı . Doksan dakikal ı k gerime uyum süresi sonunda,düzenli kendili ğ inden kas ı lma gösteren ş eritlerin kas ı lmaları , izometrik güç çevirgeci kullan ı larak 10dakika süre ile kaydedildi ve bu veriler kontrol olarak kullan ı ld ı . Daha sonra ş eritlerin bulundu ğ ubanyo s ı vı s ı na 500 µM, kümülatif 1000 µM ve 2000 µM dozları nda ceftiofur ilave edildi (n=16). Herdoz eklemesinden sonra kas ı lmalar 10 dakika süreyle kaydedildi. Ceftiofurun 10 dakikal ı kperiyotta, kendili ğ inden kas ı lmaları n s ı kl ı k, büyüklük ve e ğ ri altı nda kalan alan (EAKA)parametreleri üzerine etkisi de ğ erlendirildi. Verilerin istatistiksel analizinde Wilcoxon Signed RanksTesti ve Pearson Korrelasyon Analiz Testinden yararlan ı ld ı .İzole organ banyosuna eklenen tüm dozlarda ceftiofurun kas ı lmaları n s ı kl ı ğ ı n ı azalttı ğ ı (P<0.05),büyüklü ğ ünü etkilemedi ğ i belirlendi. 500 ve kümülatif 1000 µM ceftiofur ilavesi sonras ı EAKAdakiartı ş istatistiki olarak önemsiz iken (P>0.05), kümülatif 2000 µM sonras ı artı ş ı n önemli oldu ğ u(P<0.05) tespit edildi.İn vitro nitelikli olan bu çal ı ş mada, ceftiofurun tüm dozlarda kas ı lmaları n s ı kl ı ğ ı n ı azalttı ğ ı ,büyüklü ğ ünü etkilemedi ğ i, EAKA ı ise yüksek dozlarda artı rd ı ğ ı söylenebilir. Sonuç olarak ceftiofurun gebelik ve postpartum dönemde kullanı l ı rken bu etkilerinin göz önündebulundurulmas ı n ı n klinik aç ı dan önemli olabilece ğ i kanaatine varı ld ı
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Veterinerlik