Özel Yetenekli Öğrencilerin Resim, Müzik ve Sayısal Yeteneklerine Göre Matematiksel Okuryazarlık Problemlerini Çözüm Süreçlerinin İrdelenmesi - Karaduman, Burcu; Arslan, Çiğdem; Broutın, Menekşe Seden Tapan; Ezentaş, Ridvan (Fırat University, 2023)
Son zamanlarda ortaokul öğrencilerinin matematik derslerinde daha fazla zorlandıkları dikkat çekmektedir. Zorlanılan konuların başında ise matematik okuryazarlık problemleri gelmektedir. Literatürde özel yetenekli öğrencilerle ilgili çalışmalarda problem çözmenin süreçlerine dair araştırmaların mevcut olduğu ancak resim, müzik ve sayısal alanlarda üstün yetenekli öğrencilerin matematik okuryazarlığı problemlerini hata türlerine göre süreç becerilerini karşılaştırmalı olarak inceleyen bir çalışma olmadığı görülmüştür. Matematik okuryazarlığı problemlerinin çözüm süreçlerinde hangi aşamada farklılığın başladığını görme bakımından diğer çalışmalardan farklılık göstermektedir. Ayrıca, bu çalışmanın özel yetenekli öğrencilerin resim, müzik ve sayısal yeteneklerine göre matematik okuryazarlığı problemlerinin süreç becerilerine göre hangi aşamadan geçtiğini ve nasıl hatalar yapıldığını ortaya çıkarma açısından da literatüre katkısı olacağı düşünülmektedir. Çalışma nitel bir çalışma olup özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerine göre matematik okuryazarlık problemlerini çözüm süreçlerinin irdelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma, Türkiye’nin kuzey batısında bir ilin merkez ilçesinde 5., 6., 7., 8. sınıfta okuyan özel yetenekli öğrencilerin bulunduğu Bilim Sanat Merkezindeki resim, müzik ve sayısal yeteneklerine göre 4 resim, 4 müzik, 6 genel yetenek öğrencisi ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından literatür taranarak seçilen okuryazarlık problemlerinin yer aldığı "Matematik Okuryazarlık Testi" kullanılmıştır. Sonrasında ise mülakatı kabul eden öğrencilerle yaptıkları çözümler üzerine bireysel olarak mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre özel yetenekli öğrencilerin resim, müzik ve sayısal yeteneklerine göre matematik okuryazarlığı problemlerinin matematiksel süreç becerilerinde hata türleri açısından farklılıkların oluştuğu görülmüştür.
Keywords: Other Fields of Education; Alan Eğitimleri