MALATYA ŞEHRİNDE GIDA SANAYİİ - HANİLÇİ, REMZİ (Fırat Üniveristesi, 2007)
Gıda sanayi, gıda maddelerinin hammaddeden başlayarak; depolama, tasnif, işleme,değerlendirme, dayanıklı hale getirme, ambalajlama işlerinden bir veya birkaçının yapıldığıve gıda maddeleri satış yerlerine gönderilmek üzere depolandığı tesisler ile bu tesislerintamamlayıcısı sayılacak yerlerin tamamına denir.Türkiye'de nüfusun önemli bir kısmının tarımsal faaliyetlerle geçimini sağlaması gıdasanayisinin önemini arttırmaktadır. Tarımsal üretimin değerlendirilmesi ve halkın istihdamınısağlayan gıda sanayi, tarım ve sanayi entegrasyonunu sağlayan önemli bir sanayi koludur.Malatya şehrindeki gıda sanayi tesisleri incelendiğinde önemli bir kısmı kayısı işlemetesislerinden oluşan 130 civarında gıda sanayi tesisinin olduğu ortaya çıkmaktadır. Yapılançalışmada gıda sanayi ve alt sektörleri olan mezbaha, meyve ve sebze, süt, şeker, un ve unlumamuller, yem içecek, tütün, bulgur, çerez, yemek ve tuz işleme tesislerinin Malatyaşehrindeki dağılışı, gelişimi ve sorunları tespit edilerek çözüm önerilerinde bulunulmayaçalışıldı.Anahtar Sözcükler: Malatya şehri, gıda sanayi, hammadde ve pazar

Nutrition Industry can be considered as a group of plants in which loading,classifying, gauging ,manufacturing, solidifying, labeling of the products are present and arelodged to the markets. These products are handeled as row materials in a sequence from theinception.The fact that the heft of the population in Turkey live off the land they cultivate pointsout the crucial role of the nutrition industry. The rural production and the nutrition industrysupplying tremendous employment turn out to be an important mixture that integrates bothagriculture and industry.If a research is conducted on nutrition industy in Malatya, it can be seen that there areabout 130 nutrition industries( most of them are apricot factories.) Through this Project it isintended to depict the location, development and problems of the livestock, fruit, vegetables,milk, sugar, pastry, tobacco, food, beverage and salt industries. And it is also intended toadvise some solutions to the problems at stake.Key words: Malatya, nutrition indusry, row material and marketing.
Nutrition industry in Malatya city
Keywords: Coğrafya