OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ BULUNAN ÖĞRENCİLERİN MATEMATİK EĞİTİMİ İÇİN ETKİLEŞİMLİ ÖĞRETİM MATERYALİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - AKGÜN, KÜBRANUR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Günlük hayatın hemen her alanına hızlı bir şekilde dahil olan teknoloji, eğitim sistemine de farklı öğretim modelleri ile bütünleştirilerek entegre edilmiştir. Bu durumdan sadece normal gelişim gösteren öğrenciler etkilenmemiş aynı zamanda özel gereksinimli bireyler içerisinde bir grup olan zihinsel yetersizliği olan öğrenciler de etkilenmiştir. Zihinsel yetersizliği olan öğrenciler çoğu zaman sahip oldukları özellikler nedeniyle bir beceriyi veya kavramı normal akranlarının aksine daha geç öğrenmektedir. Özellikle matematik gibi soyut kavram ve semboller içeren becerileri öğrenme açısından çok daha yavaş ilerlenmektedir. Ancak alanyazında öğrenme sürecini hızlandırmak ve kolaylaştırmak adına bu öğrencilerin eğitim sürecinde pek çok öğretim modelinden ve materyalinden faydalanıldığı görülmektedir. Bu tez araştırmasının amacı zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin temel matematik becerilerini desteklemek amacıyla eş zamanlı ipucu yöntemi kullanılarak etkileşimli bir öğretim materyalini geliştirmek ve bu materyalin öğrencilerin temel matematik becerileri üzerindeki etkisini belirlemektir. İki aşamadan oluşan araştırmanın ilk aşamasında tasarım tabanlı araştırma yöntemi esas alınarak ZEYMATİKO isimli bir etkileşimli öğretim materyali tasarlanmıştır. İkinci aşamada tek denekli araştırma modellerinden ABA deseni işe koşularak, tasarlanan materyalin öğrencilerin üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını okul öncesi dönemde hafif zihinsel yetersizliği bulunan dört öğrenci, bu öğrencilerin üç öğretmeni ve beş özel eğitim uzmanı oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, eş zamanlı ipucu yöntemi ile hazırlanan ZEYMATİKO uygulamasının hafif zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin tamamının temel matematik becerilerini desteklediği görülmüştür. Ayrıca deneysel sürecin tamamlanmasından dört hafta sonra elde edilen veriler incelendiğinde öğrencilerin edinmiş oldukları bilgileri büyük oranda koruduğu sonucuna varılmıştır. Uygulama sonunda öğretmenler ile gerçekleştirilen görüşmelerde uygulamanın sosyal olarak geçerli bir uygulama olduğu sonucuna varılmıştır.

Technology, which is rapidly involved in almost every area of daily life, has been integrated into the education system by combining different teaching models. Students with normal development were affected by this situation, but students with intellectual disabilities, who are a group of individuals with special needs, were also affected. Students with intellectual disabilities often learn a skill or concept later than their normal peers due to their characteristics. Progress is slower, especially learning skills that include abstract concepts and symbols such as mathematics. However, many teaching models and materials are used in the education process of these students to accelerate and facilitate the learning process. The aim of this thesis research is; To develop an interactive teaching material using a simultaneous hinting method to support the basic math skills of students with intellectual disabilities and determine the effect of this material on students' basic math skills. In the first stage of the research, which consists of two stages, an interactive teaching material named ZEYMATIKO was designed based on the design-based research method. In the second stage, the effect of the designed material on the students was investigated by using the ABA design, one of the single-subject research models. The study participants are four students with mild intellectual disability in the pre-school period, three teachers of these students, and five special education specialists. According to the findings obtained from the research, it was seen that the ZEYMATIKO application, which was prepared with the simultaneous hint method, supported the basic math skills of all students with mild intellectual disabilities. In addition, in the data obtained four weeks after completing the experimental process, it was concluded that the students largely preserved the knowledge they had acquired. The interviews held with the teachers at the end of the application concluded that the application was socially valid.
Development and evaluation of interactive teaching materials for mathematics education of students with intellectual disabilities in preschool period
Keywords: Eğitim ve Öğretim