OKUL İKLİMİNİN YORDAYICISI OLARAK ÖĞRENCİLERİN PROSOSYAL DAVRANIŞLARI VE ÖĞRENCİ BAĞLILIĞI: LİSE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE YAPILAN BİR ARAŞTIRMA - SERTTAŞ, ÖZGÜL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmanın amacı lise öğrencilerinin okul iklimine ilişkin algılarının öğrenci bağlılığı ve prososyal davranış geliştirme arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İlişkisel tarama modelinde yapılan bu araştırmanın evrenini, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Malatya il merkezindeki liselerde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma farklı lise türlerinde eğitim gören 1406 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Okul İklim Ölçeği (OİÖ), Öğrenci Bağlılığı Ölçeği (ÖBÖ) ve Olumlu Sosyal Davranışlar Ölçeği (OSDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde yüzde, ortalama, korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Çalışmada, okul iklimi ölçeğinin alt boyutlarıyla; öğrenci bağlılığı ve prososyal davranış ölçeklerinin alt boyutları arasında pozitif anlamlı ilişkinin olduğu yalnız olumlu sosyal davranışların özgeci alt boyutuyla negatif yönde ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Çoklu regresyon analizi sonucunda, okul ikliminin öğrencilerin bağlılığını ve olumlu sosyal davranış geliştirme eğilimini anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Çalışmanın sonunda, politika yapıcılara, uygulayıcılara ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur.

The aim of this research is to investigate the relationship between high school students' commitment to school environment perceptions and prosocial behavior development. The universal scope of this research, which is conducted in the form of relational screening model, was achieved by high school students located in the center of Malatya province that are educated in the 2018-2019 academic year. The research was conducted on 1406 students studying in different high school areas. The data of the study were collected by using the School Climate Scale, Student Loyalty Scale and Positive Social Behavior Scale. Percentage, mean, correlation analysis and multiple regression analysis techniques were used for data analysis. In the study, the sub-dimensions of the school climate scale; it was determined that there was a negative relationship between altruism sub-dimension of positive social behaviors and positive correlation among student loyalty and prosocial beahvior scales. As a result of multiple regression analysis, it was determined that school climate significantly predicted students' commitment and positive social behavior. At the end of the study, suggestions were made to policy makers, practitioners and researchers
Prosocial behavior and student loyalty of students as a predictor of school climate: A research on high school students
Keywords: Eğitim ve Öğretim