GESTASYONEL DİYABETES MELLİTUSLU HASTALARDA GHRELİN, OBESTATİN VE PREPTİN DÜZEYLERİNİN VE ARALARINDAKİ İLİŞKİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - BAYKUŞ, YAKUP (Fırat Üniveristesi, 2010)
Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM), gebelikte ilk kez ortaya çıkan her derecedeki glukoz toleransının bozulmasıdır.Bu çalışmada, GDM'li gebeler ile sağlıklı gebelerde karbonhidrat metabolizmasında rolleri olduğu bilinen açile ghrelin, desaçile ghrelin, obestatin ve preptin'in gebelik dönemindeki ve postpartum dönemdeki serum seviyelerinin belirlenmesi, aralarındaki olası ilişki veya ilişkilerin saptanması ve bu hormonların GDM patofizyolojisindeki olası potansiyel rollerinin açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır.Çalışmaya 20 GDM'li gebe ve 20 sağlıklı gebe dahil edildi. Olguların tümünden 24-28. gebelik haftalarında ve postpartum 24. saatten sonra açlık venöz kan örnekleri alındı. Hormonlar ELİSA yöntemi ile analiz edildi.Bu çalışmada, gebelik döneminde GDM grubunda serum desaçile ghrelin (p=0.013) düzeyi istatistiksel belirgin düşük bulundu. Kontrol grubu ile GDM grubu arasında serum açile ghrelin, obestatin ve preptin düzeyleri arasında istatistiksel fark yoktu. Gebelik dönemi ile karşılaştırıldığında postpartum dönemde serum açile ghrelin (p=0.0001), desaçile ghrelin (p=0.0001), obestatin (p=0.006) ve preptin (p=0.0001) düzeyleri her iki grupta da istatistiksel daha yüksek bulundu. Gebelik döneminde GDM grubunda; desaçile ghrelin ile açile ghrelin (p=0.008) arasında, desaçile ghrelin ile preptin (p=0.0012) arasında ve preptin ile insülin (p=0.039) arasında pozitif korelasyon saptandı.Sonuç olarak her üç hormonun da bariz insülin direncinin olduğu GDM grubunda hem de insülin direnci olduğu bilinen sağlıklı gebe grubunda; gebelik dönemine göre postpartum dönemde istatistiksel artış göstermeleri nedeniyle GDM patofizyolojisinde rol oynadıkları düşünülmektedir. Ancak GDM grubunda gebelik döneminde sağlıklı gebe grubuna göre istatistiksel olarak düşük tespit edilen ve postpartum dönemde istatistiksel artış gösteren desaçile ghrelinin GDM patofizyolojisinde daha önemli bir role sahip olduğu düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Ghrelin, Obestatin, Preptin

Gestational diabetes mellitus (GDM), is any degree of glucose intolerance firstly diagnosed during pregnancy.In this study, we aimed to define the serum levels of acyl ghrelin, desacyl ghrelin, obestatin and preptin; that are known to have a role in carbohydrate matabolism; and their relation with each other as well as their role in the pathophysiology of GDM in pregnant women with GDM and healthy ones during pregnancy and the postpartum period.Twenty pregnant women with GDM and 20 healhty ones were enrolled to the study. Venous blood samples were obtained from all the participants at 24-28 weeks of gestation and after the first 24 hours postpartum. The analysis were assessed by ELİSA.In this study, the serum levels of desacyl ghrelin (p=0.013) were found to be statistically significant lower in GDM group during pregnancy. There was no statistically significant difference in the serum levels of acyl ghrelin, obestatin and preptin levels between the GDM group and controls. The serum levels of acyl ghrelin (p=0.0001), desacyl ghrelin (p=0.0001), obestatin (p=0.006) and preptin (p=0.0001) were found to be statistically significant higher in both groups during the postpartum period when compared with the gestation period. There was a positive correlation between deacyl ghrelin and acyl ghrelin (p=0.008), desacyl ghrelin and preptin (p=0.0012) and preptin and insulin (p=0.039) in GDM group in the gestation period.As a result; all the three hormones seems to have a role in the pathophsiology of the GDM as all three exhibit a statistically significant increase during pregnancy than the pospartum period in both the known insulin resistant GDM group and healthy pregnant group. But desacyl ghrelin which exhibits a statistically significant decrease during pregnancy but an increase in the pospartum period in the GDM group may have a more important role in the pathophsiology of the GDM.Key words: Gestational diabetes mellitus, ghrelin, obestatin, preptin
Comparison of ghrelin, obestatin, preptin levels in patients with gestational diabetes mellitus
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum