Yük kancasının elasto-plastik davranışı - Arslan, Nurettin; Kaman, Mete Onur; Arslan, Nuray (My University, 2001)
Bu çalışmada, izotropik malzemeden imal edilmiş, basit (tek ağızlı) yük kancasında elasto-plastik gerilme analizi, sonlu elemanlar metodu kullanılarak yapılmıştır. Malzeme olarak Ç1060 çeliği seçilmiştir. Gerilme analizi, hazırlanan düzlem sonlu eleman bilgisayar programı yardımıyla yapılmıştır. Çözüm için, dört düğümlü izoparametrik sonlu elemanlar kullanılmıştır. Yük kancası boyutu, DIN 687'ye göre seçilmiştir. Kanca üzerinde artık gerilmelerin elde edildiği ilk yük değerinden itibaren yüklemeler düzenli olarak artırılmıştır. Artırılan bu yük değerlerine karşı elastik, plastik ve artık gerilme değerleri elde edilmiştir. En büyük elastik, artık gerilmeler ve plastik bölgeler kanca kritik kesitinde ortaya çıkmıştır.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test