İLK DÖNEM ÇOCUK ŞİİR KİTAPLARININ BİÇİM VE İÇERİK AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI - Kökçü, Yelda (My University, 2015)
Çocuk edebiyatı, edebiyatımız içerisinde yeni hayat bulmaya başlamış biralandır. Muhatap olarak çocukları ve gençleri alan bu edebiyat, içerisindeşiirden romana, masaldan hikâyeye kadar birden çok edebî türü barındırır. Söz konusu türlerden biri olan çocuk şiirleri, çocukların sahip olduğu farklıbakış açısı, ilgi ve isteklerinden dolayı çocuk edebiyatının en incelikli veözen isteyen türüdür. Edebiyatımızda, çocuklar için şiir denemelerisayılabilecek ilk örnekler Tanzimat Edebiyatıyla başlamış, özellikle 1900lüyılların başından itibaren ise İbrahim Alâeddin Gövsa, Ali Ulvi Elöve, TevfikFikret, Ali Ekrem Bolayır ve İbrahim Aşkî (Tanık) gibi sanatçılar tarafındanönemli eserler ortaya konulmuştur. Bu makalede, ilk dönem çocuk şiir kitaplarının biçim ve içerik açısındankarşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere ÇocukŞiirleri (İbrahim Alâeddin Gövsa), Şermin (Tevfik Fikret), Çocukların ŞiirDefteri (İbrahim Aşkî), Çocuklarımıza Neşideler (Ali Ulvi Elöve) ve ŞiirDemeti (Ali Ekrem Bolayır) adlı eserler seçilmiştir. Bu kitaplar, dokümanincelemesi tekniği ile içerik ve biçim açısından incelenmiştir. Verileri analizetme aşamasında, kitaplarda tercih edilen nazım biçimlerinin ve işlenenkonuların kullanım sıklıkları tespit edilmiştir.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri