DÜŞÜK KARBONLU YUMUŞAK ÇELİKLERİN CO ESASLI SÜPER ALAŞIM ELEKTROTLARI İLE KAPLANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - YAZ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2005)
Çok çeşitli yüzey kaplama işlemleri vardır ve bunlardan biriside sert yüzey kaplama işlemidir. Sert yüzey kaplama işlemi genellikle abrasyon, erozyon, darbe, oksidasyon, kavitasyon vb. sebeplerle malzemelerde meydana gelen aşınma kaybım azaltmak amacıyla uygulanır. Aynı zamanda aşınmış parçaların kullanım ömürlerini uzatmak ve yeniden ekonomiye kazandırmak için de kullanılır. Co esaslı süper alışımlı malzemeler bu işlem için uygun malzemelerdir. Bu çalışmada düşük karbonlu, orta karbonlu ve Cr-Ni'li paslanmaz çelik ana malzemelerinin yüzeyleri Stellite 1, Stellite 6 ve Stellite 12 süper alaşım kaplama malzemeleri ile elektrik ark ve TIG kaynak yöntemleri ile kaplanmıştır. Kaplama işlemi tek kat olarak yapılmıştır. Kaplama işleminden önce ana ve kaplama malzemelerin kimyasal analizleri yapılmıştır. Yapılan bu kaplamalardan uygun şekilde hazırlanan numuneler, metalografîk incelemelere hazır hale getirilmiş ve incelenmiştir. Kaplanan tabaka ve geçiş bölgesi, mikroyapı, mikrosertlik, taramalı elektron mikroskobu ve X ışınlan incelemelerine tabi tutulmuştur. Gerçekleştirilen kaplamaların sertlik ve mikroyapı yönünden birbirlerini etkiledikleri görülmüştür. Anahtar kelimeler: Stellite, Cr-Ni'li çelik, sert yüzey kaplama, karbonlu çelik IX

There are several types of surfacing in coating technology branch, one of them is hardfacing. Hardfacing is applied to reduce the wear losses of material by abrasion, impact, erosion, oxidation, cavitation, etc. It can be also used to increase the life of abraded parts. Generally, Co-based alloys, commercial name is Stellites, are used for harfacing. In this study low-carbon steel, medium-carbon steel and Cr-Ni stainless steel were coated with Stellite 1, Stellite 6 and Stellite 12 super alloy hardfacing materials by using electric arc welding and tungsten inert gas welding (TIG) techniques. One layer of a cobalt base alloy was hardfaced on to the steel plates. Appropriate samples were taken from the hardfaced materials and then the structures of samples were investigated experimentally. Hardfaced samples were investigated by optical microscopy, scanning electron microscopy, cemical analyses, X-Ray analyses and microhardness measurements. It was seen that the microstructures and the microhardness of the deposited layers and the main materials were affected from the coating process. Keywords: Co-based alloys, Stellite, carbon steels, hardfacing, Cr-Ni steels X
The investigation of hardfacing of low-carbon mild steels by Co based super alloys electrodes
Keywords: Metalurji Mühendisliği