The appendicitis scores may be useful in reducing the costs of treatment for right lower quadrant pain - Kırkıl, Cüneyt; Karabulut, Koray; Aygen, Erhan; İlhan, Yavuz Selim; Yur, Mesut; Binnetoğlu, Kenan; Bülbüller, Nurullah (My University, 2013)
Amaç: Sağ alt kadran (SAK) ağrısı olan hastaların gereksiz hastane yatışları ve bnegatif apendektomiler tedavi giderlerini artırır. Bu çalışmada, apandisit skorlama sistemlerinin tedavi maliyetine etkisini değerlendirmeyi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bir yıl içinde SAK ile hastanemiz genel cerrahi kliniğine kabul edilen hastaların kayıtları incelendi. Alvarado ve Lintula skorları hesaplandı. Ameliyat kararı vermede skorlama önerileri kullanılmış olsaydı tedavi giderlerini saptamak için bir benzetim çalışması düzenlendi. Bulgular: 114 hastanın 64’üne (%56) apendektomi yapıldı. Negatif apendektomi oranı %17.2 idi. Alvarado ve Lintula skorlarının “yatış” ve “tedavi” kararı vermedeki genel doğruluk oranları sırasıyla %82.7 ve %91.9 idi (p=0.102). Hastaların tümü için toplam tedavi maliyeti 39,655 $ idi. Alvarado ve Lintula skorları kullanılmış olsaydı toplam tedavi giderleri sırasıyla 34,087 $ ve 25,772 $ (p=0.015 ve p=0.000); negatif apendektomi oranları %18.5 ve %3.6 olacaktı. Sonuç: Alvarado ve Lintula skorlarının hastaneye kabul ve apendektomi kararı için kullanılması akut SAK ağrısı için tedavi giderlerini düşürecektir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Cerrahi