2-AMİNOTİYAZOL GRUBU İÇEREN SCHİFF BAZLARI LİGANDLARI İLE BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - MURAT, REYHAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi 2-AMİNOTÎYAZOL GRUBU İÇEREN SCHİFF BAZI LİGANDLARI ÎLE BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Reyhan MURAT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 47 Bu çalışmada, 2-hidroksi-3-metoksibenzaldehit ile 2-amino tiyazolün benzen ortamındaki reaksiyonundan 2-metil-6-[tiyazol-2-ilimino) metil] fenol (L,H) ligandı elde edildi. 2-nitrobenzaldehit ile 2-aminotiyazoIün benzen ortamındaki reaksiyonundan N-(2-nitrobenziliden) tiyazol-2-amin (L2) ligandı elde edildi. L]H ve L2 ligandlarının susuz etanol ortamında Ni(ÎI), Co(ÎI) ve Cu(II) asetat tuzları ile kompleksleri sentezlendi. Elde edilen ligand ve komplekslerin yapılan; İR, 'H-NMR, magnetik süsseptibilite, elementel analiz ve UV ile aydınlatıldı ve termal özellikleri araştırıldı. Bu verilerden faydalanılarak Ni(II), Co(II) ve Cu(II) komplekslerinin metal ligand oranı 1 : 2 mononükleer yapıda olduğu tespit edilmiştir. L^ ligandmm komplekslerinde, ligandın metale, (C=N) üzerindeki ortaklanmamış elektron çifti ile ve hidroksil grubu oksijeninden bağlandığı sonucuna varılmıştır. L2 ligandmın komplekslerinde ise Schiff bazı azot atomu ile muhtemelen yapıda bulunan su molekülü üzerindeki oksijen üzerinden kompleksin oluştuğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Tiyazol, Metoksibenzaldehit, Nitrobenzaldehit,Schiff bazı, Kompleks, Ni(II), Co(II), Cu(II). V
Synthesis and characterisation of 2-aminothiaozele schiff base ligands and their transition metal complexes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry