Beden eğitimi ve spor bölümü özel yetenek sınavına katılan öğrencilerde benlik saygısı ve duygusal zeka - Karademir, Tamer; Döşyılmaz, Enver; Kafkas, M. Emin (My University, 2010)
Bu araştırma, beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü özel yetenek sınavına giren adayların, kendileri ile ilgili algılamalarını içeren benlik saygıları ve sosyal etkileşimlerde duygusal becerileri kullanabilme yeteneklerini içeren duygusal zeka düzeylerinin bazı sosyo-demografik özelliklere göre değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, araştırmaya gönüllü olarak katılmak isteyen ve sınava başvuran 124 erkek, 46 bayan toplam 170 kişiye; benlik saygısı ölçeği (Rosenberg’s Self Esteem Scale (RSES)) ve duygusal zeka ölçeği (Schutte Emotional Intelligence Scale (SEIS)) uygulanmıştır. Verilerin analizinde, SPSS paket programından yararlanılmıştır (p< 0,05). Araştırma sonucu, yaş, sosyal ve sportif etkinliklere katılım, aile tipi, aile tutum ve davranış şekillerinin benlik saygısı ve duygusal zeka düzeylerini etkileyen ortak değişkenler olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları