BURSA İLİ 20. YÜZYIL İNANÇ YAPISI - YEŞİLYURT, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi Yi,-'.; BURSA İLİ XX. YÜZYIL İNANÇ YAPISI Abdullah YEŞİLYURT Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı 1998, Sayfa: 121 "Bursa İli 20. Yüzyıl İnanç Yapısı" adı altında yapılan bu araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde ilin kuruluşundan günümüze kadar İnanç Yapısı ele alınarak incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde de Günümüz İnanç Yapısı çıkarılmıştır. İkinci bölümdeki çalışmalar bir alan çalışması şeklinde yürütülmüştür. İl genelinde nüfusun dinlere ve mezheplere göre durumları araştırılıp, müslüman nüfusun da mezhep durumları ve nüfus potansiyeli belirtilmiştir. Ayrıca il genelindeki tarikatlar, cemaatler, kiliseler ve halkın yöresel inançları hakkında bilgi verilmiştir. Yaptığımız çalışmaya göre ildeki gayrimüslim nüfusun nüfus mübadelesi yolu ile göç ettiği anlaşılmıştır. Bursa ilinin günümüzdeki nüfusunun -2.733 gayrimüslim hariç- tamamı müslümanlardan oluşturmaktadır. Bu nüfusun % 4'ünü Aleviler, % 96'sını ise Sünniler oluşturmaktadır. Günümüzde varlığını devam ettiren Celvetilik, Halvetilik, Kadirilik, Melamilik, Nakşibendilik, Rifailik ve Cerrahilik gibi tarikatlara mensup insanların tesbit edilmiştir. Ayrıca Süleymancı ve Nurcu diye bilinen cemaatların kurdukları vakıf ve derneklerle il genelinde faaliyetlerini aktif bir şekilde yürüttükleri gözlemlenmiştir.

SUMMARY Masters Thesis 20th CENTURY RELİGOUS BELIEFS OF BURSA Abdullah YEŞİLYURT Fırat University The institute Of Social Sciences Philosophy and Religion Sciences Main Science Branch 1998, Page: 121 This study which was done on Bursa as a Part of master thesis is based on 20th century "Religious beliefs" that cosists of two main parts. Religious beliefs is loked in to the first part while geographical features is dealt with in the second part of the thesis first of all, the research was carried on according to religious population and Mezhebs. Muslim population and sect condition and census potential were emphasised. At the some time in formation concerning Public local beliefs on tarigats, religious cemaats and churches inpresented from all the provinces. According to this study, it was found out present up till when the republic was realised, However it was discovered that non-Muslim migrent where exchanged for muslim migrents. Most of the Bursa population is muslim exept only 2733 non-muslim out of this, 4 % is Alevis while 96 % ise Sunnis. Today Celvetis, Halvetis, Rifâîs, Kadiris, Melamis, Nakşibendis, Cerrahis and people like Alevis are still found in the city. However it is found out, that the followers of Süleymancı and Nurcu faundation and society as it is known are still active in the city.
20 th century religious beliefs of Bursa
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion