Asenkron Motorun Histeresiz Denetleyici Tabanlı Doğrudan Moment Denetimi - Gundogdu, Ahmet; Dandıl, Beşir; Ata, Fikret (My University, 2017)
Bu çalışmada iki seviyeli gerilim kaynaklı bir eviriciden beslenen 3-fazlı bir asenkron motorun, Doğrudan Moment Denetim (DMD) yöntemi kullanılarak akı ve moment denetimi gerçekleştirilmiştir. Akı ve momentin birbirinden bağımsız denetimi için iki ayrı histerezis denetleyici kullanılmıştır. Evirici çıkışında uygun gerilim vektörlerinin seçimi için oluşturulan anahtarlama tablosu ile histerezis denetleyici yapıları detaylı olarak açıklanmıştır. Sisteme ilişkin Matlab/Simulink'te oluşturulan benzetim modeli kullanılarak farklı hız ve yük değerleri için sonuçlar alınmıştır. Alınan sonuçlardan, hem geçici hem de sürekli durumda motorun yüksek dinamik performans gösterdiği, stator akı bileşenleri ile motor akımlarının sinüsoidal yapıda olduğu, akı ile momentin belirlenen referans değerleri etrafında başarılı bir şekilde denetlenebildiği gösterilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik