HISTORIOGRAPHIC METAFICTION IN KURT VONNEGUT JR.'S CAT'S CRADLE AND SLAUGHTERHOUSE FIVE - DEMİR, MAHMUT YASİN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Edebiyatta tarihin, tarihsel kişi ve olayların kullanımı çok eskilere dayanmaktadır. Birçok ulusun edebiyat tarihi ve tarihsel araştırmaları, tarihsel olay ya da kişileri temel alan yapıtlarla başlatılmaktadır. Geçmişteki önemi tartışılmaz olan tarihsel edebiyatın günümüzde de etkisini artırarak sürdürdüğü görülmektedir. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren edebiyat ve edebi eleştiri dünyasında tarih ve tarihsel edebiyat oldukça önem kazanmış ve bu alanın işlenişi üzerinde farklı yaklaşımlar da baş göstermeye başlamıştır. Bu çalışma, yukarıda bahsedilen arayışlardan biri olarak, hem tarihle hem de edebiyatla doğası gereği iç içe olan tarihyazımsal üstkurgu kavramını, o kavramın postmodernizmle ortaya çıkışını, temel özellikleri ve günümüz romanlarında kullanım biçimlerini incelemeyi amaçlar. Ayrıca bu çalışma, tarihi olay ve tarihsel kişiliklerin edebiyatta eskiden beri var olan biçimi olarak görülen tarihi romanlar ile özellikle postmodernizm ve sonrası günümüzde tarihe farklı bir bakış açısı sunan tarihyazımsal üstkurgu kavramı arasındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koyar. Yine bu çalışmada, tarihyazımsal üst kurgunun özellikleri, tarih ve gerçeklik kavramının postmodern bir alt tür olarak kabul edilen tarihyazımsal üstkurgu aracılığıyla Kurt Vonnegut Jr.'ın Kedi Beşiği (1963) ve Mezbaha 5 (1969) adlı romanları incelenerek açımlanmaktadır

Use of history, historical figures and accounts in literature may be traced back to the very ancient times of literature. Many of the nations that claim to have a traditional heritage of literary history begin analysing their researches on the roots of their literature by taking some works that deal with historical events or personage. We see that the historical literature which was undoubtedly very popular in the antiquity is still very popular and may be even more at present. Especially since the second half of the 20th century, history and historical writing has been seen as integral parts of the world of literature and literary critic and there emerged new approaches on analysing this matter. This study aims to analyse the concept of historiographic metafiction, its historical background together with its current practices on contemporary literature. Moreover, this study reveals the similarities and differences between the historical fiction which is seen as the traditional way of dealing with history and historical figures in literature and the historiographic metafiction that presents a new and authentic overview on the history. Presenting a thorough analysis on Kurt Vonnegut Jr.'s Cat's Cradle (1963) and Slaughterhouse Five (1969) along with the theoretical background on historiographic metafiction, this study aims to highlight the reinterpretation of history and the concept of reality or truth by using the historiographic metafiction.
Kurt Vonnegut Jr.'ın Kedi Beşiği ve Mezbaha 5 adlı romanlarında tarihyazımsal üstkurgu
Keywords: İngiliz Dili ve Edebiyatı; Amerikan Kültürü ve Edebiyatı