HAREKET TABANLI TEKNOLOJİLERİN ÖĞRENCİ BAŞARISI VE TUTUMLARINA ETKİSİ - ERDOĞAN, HİKMET (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada Kinect destekli matematik eğitimi uygulamalarının ilkokul 3. sınıf öğrencilerininmatematik dersindeki akademik başarılarına, matematiğe ve teknolojiye karşı tutumlarına etkisi incelenmiştir. Ön test – son test yarı deneysel modelin kullanıldığı çalışmada veriler, "Öğrencilerin Teknolojiye Yönelik Tutum Ölçeği", "Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği" ve "Matematik Başarı Testi" ile elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılı Elazığ ili Yurtbaşı beldesinde yer alan bir devlet okulunda ilkokul 3.sınıfa devam eden toplam 47 (deney grubu 24, kontrol grubu 23) öğrenci oluşturmuştur. Deney grubunda hareket tabanlı teknolojileri destekleyen uygulama ve Kinect cihazı kullanılmış, kontrol grubunda ise sadece matematik öğretim programına dayalı öğretim yapılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 20 paket programı aracılığıyla, İlişkisiz Örneklemler için t-testi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Kinect tabanlı öğretim uygulamasının ilkokul 3.sınıf matematik dersindeki öğrencilerin başarısına, matematik dersine tutumlarına ve teknolojiye yönelik tutumlarına anlamlı düzeyde etkisinin olmadığı bulunmuştur. Çalışmanın yapıldığı pandemi döneminde öğrenciler haftada iki gruba ayrılarak parçalı bir şekilde pazartesi ve salı günleri 1.grup, perşembe ve cuma günleri 2.grup olmak üzere okula devam etmişlerdir. Pandemi döneminde okula devam zorunluluğu olmadığı için öğrencilerin düzenli bir şekilde okula gelmedikleri gözlemlenmiştir. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda eğitim-öğretimin normal bir süreçte devam ettiği bir zamanda Kinect tabanlı öğretim uygulamasının öğrencilerin akademik başarıları ve tutumları açısından yeniden incelenmesinin yararlı olabileceği söylenebilir.

This study aimed to examine the effect of Kinect-supported mathematics education applications on the academic achievement of third-grade students in a mathematics lesson and their attitudes towards mathematics and technology. In the study in which the pretest-posttest quasi-experimental model was used, the data were obtained by "Students' Attitudes Towards Technology Scale", "Attitudes Towards Mathematics Scale" and "Mathematics Achievement Test". The sample group of the study consists of 47 students (24 in the experimental group, 23 in the control group) who are attending the third grade of primary school in a state school located in Yurtbaşı town of Elazığ province for the 2020-2021 academic year. In the experimental group, the application and Kinect device supporting motion-based technologies were used. In contrast, only classical teaching based on the mathematics curriculum was carried out in the control group. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS 20 package program, using the t-test for unrelated samples method. As a result of the study, it was found that Kinect-based teaching application had no significant effect on student achievement in the elementary school 3rd-grade mathematics lesson, attitudes towards mathematics lesson and technology attitudes. During the pandemic period when the study was conducted, students went to school some days of the week. It has been observed that students don't attend school regularly, because of no obligation to attend in this period. Considering these conditions during a normal period of education, Kinect based teaching application can be examined in terms of students' academic achievement and attitudes.
The effect of motion-based technologies on students' achievements and attitudes
Keywords: Eğitim ve Öğretim