Mezbahada kesilen sığırlarda böbrek lezyonlarının insidens ve patolojisi - Yüksel, Hayati; Yaman, İhsan (My University, 2008)
Bu çalışmada, Elazığ mezbahalarında kesilen sığırlarda böbrek lezyonlarının insidensi ve patolojik bulgularının ortaya konulması amaçlandı. Bu amaçla, 1531 adet sığırın böbrekleri incelendi ve 64’ünde (% 4.18) böbrek lezyonları saptandı. Böbreklerinde lezyon tespit edilen sığırların 3’ünde (% 0.19) hemorajik infarktus, 1’inde (% 0.06) akut iskemik tubuler nefrozis, 2’sinde (% 0.13) mezangiyoproliferatif glomerulonefritis, 3’ünde (% 0.19) granulomatöz nefritis, 2’sinde (% 0.13) fokal irinli interstisyel nefritis, 4’ünde (% 0.26) diffuz irinsiz interstisyel nefritis, 31’inde (% 2.02) fokal irinsiz interstisyel nefritis, 10’unda (% 0.65) piyelonefritis, 6’sında (% 0.39) hidronefroz ve 10’unda (% 0.65) böbrek taşı tespit edildi.
Keywords: Böbrek hastalıkları; patoloji; sığır; nefrit; doku ölümü; böbrekler; glomerülonefrit; enfarktüs; nefrolitiyazis; iskemi; piyelonefrit