Hava Ön Isıtma ve Hava Hızının Havalı Güneş Kollektörünün Isıl Performansına Etkisi - Ülker, Nergiz; Bulut, Hüsamettin (Fırat University, 2025)
Günümüzde artan enerji fiyatları ve fosil yakıtların olumsuz etkileri, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisinin uygulamalarda verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, kurutma ve mahal ısıtması gibi uygulamalarda kullanılan havalı güneş kollektöründe, hava ön ısıtmasının farklı kütlesel hava debilerinde kollektör çıkış sıcaklığı ve ısıl verimi üzerindeki etkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Deneyler üç farklı kütlesel hava debisinde (0,063, 0,127 ve 0,254 kg/s) ve günlerde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, hava ön ısıtmasının kütlesel hava debisine bağlı olarak havalı güneş kollektöründe sıcaklık farkını ve ısıl verimi etkilediğini göstermiştir. Düşük kütlesel hava debilerinde daha yüksek sıcaklık farkları elde edilirken, yüksek kütlesel hava debilerinde ısıl veriminin arttığı gözlemlenmiştir. En iyi ısıl performans olarak 0,127 kg/s kütlesel hava debisinde hava ön ısıtma ile dış hava sıcaklığına göre ortalama kollektör giriş sıcaklığı 5,1°C ve kollektör çıkış sıcaklığı 18,1°C artırılmış ve kollektör ısıl verimi %84 olarak hesaplanmıştır. Hava ön ısıtma uygulandığında, kollektörün giriş ve çıkış sıcaklık farkının, hava ön ısıtma olmadığı durumlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak hava ön ısıtmanın kollektör ısıl performansını artırdığı tespit edilmiştir.

Today, increasing energy prices and the negative effects of fossil fuels reveal that solar energy, should be used efficiently in applications. In this study, the effect of air preheating on the collector outlet temperature and thermal efficiency at different mass air flow rates in an air solar collector was experimentally investigated. The experiments were carried out at three different mass air flow rates (0.063, 0.127 ve 0.254 kg/s) and days. The results show that air preheating affects the temperature difference and thermal efficiency of the air solar collector depending on the mass air flow rate. While higher temperature differences were obtained at lower mass air flow rate, it was observed that the thermal efficiency increased at higher mass air flow rates. As the best thermal performance, with air preheating at a mass air flow rate of 0.127 kg/s, the average collector inlet temperature was increased by 5.1°C and the collector outlet temperature was increased by 18.1°C compared to the outside air temperature and the collector thermal efficiency was calculated as 84%. When air preheating is applied, the inlet and outlet temperature difference of the collector is higher than without air preheating. As a result, it was determined that air preheating improves the thermal performance of the collector.
The Effect of Air Preheating and Air Velocity on Thermal Performance of Solar Air Collector
Keywords: Energy Generation; Conversion and Storage (Excl. Chemical and Electrical); Enerji Üretimi; Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç)