INVESTIGATION OF SPECTROSCOPIC AND OPTOELECTRONIC PROPERTIES OF BENZIMIDAZOBENZOPHENANTHROLINE MOLECULE - MAMAND, DYARI MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu tez sırasında, BBL molekülünün bant aralığı enerjisi belirlenmiştir. Temel setlere HF ve DFT yaklaşımları için BBL'nin bant aralığı enerjisini hesaplamak için kuantum hesaplama yöntemi kullanıldı (3-21G, 6-31G, 6-311G). Böylece, bu yaklaşımlar BBL molekülü için karşılaştırılmıştır. Elektrostatik potansiyel haritası, BBL molekülünün yüzeyindeki yük dağılımını uygular. FTIR, BBL'nin üretimine katkıda bulunan grubun işlevselliğini sergiliyor. BBL'nin bant boşluk enerjisini belirlemek için HOMO ve LUMO bant boşluk enerjileri araştırıldı ve yörünge sınır molekülü önerildi. En istisnai çalışma, görünür ultraviyole, radyasyona BBL'nin elektron iletiminin temelini uygulamak ve bant aralığı enerjisini Tauc grafiğinin ultraviyole radyasyonuna göre açıklamaktır. BBL çözeltisinin UV spektrumları bir spektrofotometre kullanılarak yapıldı. Ayrıca teorik ve deneysel UV spektrumları ile optik bant boşlukları birbirleriyle karşılaştırıldı.

During this thesis, the band gap energy of the BBL molecule was determined. The quantum computational method was used to calculate band gap energy of BBL for HF and DFT approximations to the basis sets (3-21G, 6-31G, 6-311G). Thus, these approaches were compared for the BBL molecule. The electrostatic potential map implements the charge distribution on the surface of the BBL molecule. FTIR exhibits the functionality of the group that contributed to the production of the BBL. To determine the band gap energy of the BBL, HOMO and LUMO band gap energies were investigated and the orbital boundary molecule was offered. The most exceptional work is to apply to visible ultraviolet, radiation the basis of the electron transmission of BBL and is to explain the band gap energy according to the ultraviolet radiation of the Tauc plot. UV spectra of the BBL solution were performed using a spectrophotometer. Also, UV spectra and optical band gaps of the theoretical and experimental were compared with each other.
Benzimidazobenzophenanthroline molekülünün spektroskopik ve optoelektronik özelliklerinin incelenmesi
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği