OLAY YERİ İNCELEMELERİNDE RADYO FREKANS TABANLI CİHAZLARIN TESPİTİ YÖNTEMİ GELİŞTİRİLMESİ - ŞEN, SEMİH (Fırat Üniveristesi, 2022)
Günümüzde birçok IOT cihaz, akıllı saat, akıllı bileklik, akıllı kulaklık, kullanılmaya başlanmıştır. Adli bilişim alanında yapılan delil toplama çalışmaları genellikle gözle görülen delillerin tespiti ile başlamaktadır. Gözle tespiti zor olan ve uzaktan erişime açık olan elektronik delillerin toplanması olay yerinde birinci önceliğe sahip olmalıdır. Elektronik bir delilin uzaktan erişim yoluyla değiştirilmesi ve/veya erişilemez hale getirilmesi işlenen suçun açıklığa kavuşmasını engelleyebilmektedir. Tez çalışmasında olay yerinde aktif wifi ya da bluetooth bağlantısı olan mobil cihazların ve aktif yayın yapan bağlantı noktalarının tespiti içi yöntem geliştirilecektir. Sistem SDR (Software Defined Radio) tabanlı programlanabilir, frekans aralığı ve bandı değiştirilebilir şekilde tasarlanarak farklı bandlarda tarama ve elektronik delilin konumunun bulunmasına yönelik geliştirme yapılmıştır. Sistem tespit ve konumlandırma olarak iki ana başlıktan oluşmaktadır.

Today, many IoT devices, smart watches, smart wristbands, smart headphones have started to be used. Evidence collection in the field of digital forensics generally begins with the detection of visible evidence. The collection of electronic evidence, which is difficult to detect with the eye and is open to remote access, should have the priority at the crime scene. Changing and/or rendering inaccessible electronic evidence via remote access may prevent the crime from being clarified. In the thesis study, a method will be developed for the detection of mobile devices with active wifi or bluetooth connection and active broadcasting ports at the scene. The system was designed to be SDR-based programmable, frequency range and band can be changed, and development was made for scanning in different bands and finding the location of electronic evidence. The system consists of two main headings as detection and positioning.
Developing radio frequency based devices detection method in crime scene investigation
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol