KİLİSLİ MUSTAFA RÛHÎ’NİN BİR ŞİİR MECMÛASINDAKİ GAZELLERİ - Şener, Hasan (My University, 2017)
Asıl adı Mustafa olan Rûhî, 1133/1720-21 yılında Kilis’te doğmuştur. Kilis dışına çıkmamasına rağmentezkirelere girme başarısı gösteren Mustafa Rûhî’nin bir divan tertip ettiği nakledilse de henüz divanınaulaşılamamıştır. Yaptığımız araştırmalarda Milli Kütüphane 06 Mil Yz A 3259 numarada kayıtlı bir mecmuadaKilisli Mustafa Rûhî’ye ait kaside, gazel, müfred ve tarih manzumelerine rastladık. Bu çalışmada KilisliMustafa Rûhî’nin bahsi geçen mecmuada yer alan hikemî ve âşıkâne tarzda yazılmış dokuz gazelinin genelözellikleri üzerinde durulacak ve bu gazellerin çevriyazılı metinleri verilecektir.
Keywords: Folklor; Tarih; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri