SUFiLERiN MANEVi ATASI CAFER ES-SADlK - Taylor, John Boer (Fırat University, 2000)
Biyografi yazarlarının çoğu, Caferes-Sadık'ın Sünni-Şii taraftarlan ile sonra güçlenen hakikat tarafları arasındaki bir dönemde yaşadığını ifade ederek, İslamın ilk dönemleri üzerinde planlar yapmışlardır. Oryantalistlerin çoğu da buna benzer değerlendirmeler yapmışlar. Bu makale Caferes-Sadık'ın kişiliğin~ tarikata karşı çıkanlardan kurtarmak için ele alınmıştır. Amacımız Cafer esSadık'ın Şii, Sufi ve Sünni olduğunu ispatlamak değildir. Ancak Cafer esSadık'ın şahsiyetini ortaya koymak, amaç edinilmiştir. Cafer es-Sadık' m düşÜnceleri ve hayatı kendi dönemi litaretürü içerisinde çalışılınası gerekir. Daha sonra bir ilim adamı, Abbasi klll1lluşunun sosyal önemini ve Sünni-Şii yolunu belirlemeye teşebbüs edebilir. Bir kişi aynı şekilde gelecek yüzyıllardaki sufi gelişmelerin çoğuna karşı olan fikirlerine de işaret edebilir. Bunun asıl amacı bu dönemi garanti altına almaktır. Cafer es-Sadık'ın hayatındaki olayların krokisini yaparak ve Onun bazı sosyal yönlerine temas ederek, maddi ve manevi başarılar elde edilebilir. Bu başan da Cafer es-Sadık'ı sufilerin manevi lideri Y.apabilir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları