SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ YAPILANDIRMACI ÖĞRENME İNANÇLARI VE ÖĞRETMENLİĞE HAZIR OLMA DURUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - ŞİMŞEK, BURCU (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırma öğretmen adaylarının yapılandırmacı öğrenme inançları ve öğretmenliğe hazır olma durumlarını cinsiyet, sınıf düzeyi ve üniversite değişkenleri açısından incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017- 2018 öğretim yılında Fırat Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi bölümünde öğrenim gören 3. ve 4. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanıldığı karma model kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada karma model desenlerinden çeşitleme deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri 410 öğretmen adayına uygulanan "Yapılandırmacı Öğrenme İnanç Ölçeği" ve "Öğretmenliğe Hazır Olma Ölçeği" ile toplanmıştır. Nitel veriler ise toplam 12 sorudan oluşan 'Yapılandırmacı Öğrenme ve Öğretmenliğe Hazır Olma Görüşme Formu' kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 ve QSR N-VİVO 12 programları ile analiz edilmiştir. Yapılan araştırmanın nicel boyutunda öğretmen adaylarının yapılandırmacı öğrenme inancı ve öğretmenliğe hazır olma durumunun genel olarak 'çok' düzeyinde olduğu, nitel boyutunda ise nicel bulguları destekleyici şekilde yapılandırmacı öğrenmeye ve mesleğe hazır olma durumuna uygun hedef belirleme, öğrenme ortamı oluşturma, yöntem-teknik ve işbirlikli çalışmalar kullanımı, zaman yönetimi, sınama durumları, öz değerlendirme becerisi ve teknoloji kullanımna dikkat ettikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.

Purpose of this study was to examine teacher candidates' constructivist learning beliefs and their preparedness to teach with regard to variables of sex, class level and university. Mixed methods are used in this study. Sample of this research were 3rd and 4th class primary education students in 2017-2018 academic year from Fırat, Erciyes, Cumhuriyet and Nevşehir Hacı Bektaş Veli Universities. In this study, triangulation design a mixed model, in which both qualitative and quantitative methods, was used together. In quantitative dimension of this study, "Preparedness to Teach Scale" and "Constructivist Learning Belief Scale" which were carried on 410 teacher candidates chosen as data collection tools. In qualitative dimension of the study, "Constructivist Learning and Preparedness to Teach Interview Form" (composed of 12 quesions) was used. Data collected from these forms were analysed by SPSS 22.0 and QSR N-VIVO 12 programs. In quantitative dimension of the study, it was examined that teacher candidates' constructive learning belief level is "high". In qualitative dimension, it was found that they focus on setting goals, creating learning environment, choosing methods and technics and determining the test status appropriate for constructivist learning. It is also seen that they use appropriate methods and technics for evaluating students' prior knowledge, executing the education process, determining students understanding levels and it is found that they pay attention to process evaluaiton.
Evaluation of primary education teacher candidates' consturctivist learning beliefs and preparedness to teach with regard to several variables
Keywords: Eğitim ve Öğretim