TÜRK DÜNYASI GAZETESİ AÇIKLAMALI FİHRİSTİ - ÖZCAN, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi TÜRK DÜNYASI GAZETESİ AÇIKLAMALI FİHRİSTİ Ayhan ÖZCAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 202+V Altı yüzyılı aşkın bir süre hüküm süren, dünya siyasal tarihinin en önemli unsurlarından biri olan Osmanlı Devleti'nde basın-yayın hayatı, Takvim-i Vekayi (1 Kasım 1831) ile başlamıştır. Devlet tarafından çıkarılan bu gazeteyi özel gazeteler takip etmiştir. Bu gazetelerden biri de Ağustos 1919'da yaym hayatına başlayan "TÜRK DÜNYASI" adlı gazetedir. Türk Dünyası isimli gazetenin 28 Ekim 1919 (Hicri, 1 Safer 1338-Rumi, 28 Teşrîn-î Evvel 1335) ile 24 Aralık 1919 (Hicri, 15 Rebi'ül evvel 1338-Rumi, 24 Kanun-i evvel 1335) tarihleri arasında çıkmış olan sayılarının açıklamalı Fihristini oluşturduk. Türk Dünyası Gazetesi, I. Dünya Savaşından sonraki yeni şekillenmeleri ortaya çıkaran siyasi, iktisadi ve içtimai olayların Osmanlı Devletine yansımalarım ortaya koymaktadır. Ayrıca Milli Mücadele ile ilgili haber ve yorumlara yer vermesinden dolayı da ayrı bir önem arzetmektedir. Tezimizin kaynağını, Türk Dünyası gazetesinin TBMM arşivi UG-32 numaradaki orjinal nüshalarından çekilen fotokopiler oluşturmaktadır. Bu nüshalar büyük bir titizlikle tercüme edilerek açıklamalı fihristi çıkartılmıştır. Anahtar Kelimeler: "Türk Dünyası Gazetesi", "Gazete", "Basm Tarihi", "Basın" "Sansür"

II SUMMARY Master Thesis CONTEST WITH EXPLANATION OF TURKISH WORLD NEWSPAPER Ayhan ÖZCAN Fırat University Institute of Social Science Department of History 2003, Page: 202+V Over 600 years Ottoman governed in the world and Takvimi Vakai began one of the most important documents of Ottoman's journalism life. (November 1st 1831) Some private newspapers followed this newspaper, which pressed, by government. One of the newspaper which begun to publish in August 1919 is called Turk Dunyasi. We formed a contest with explanation about all issues in this newspaper, which is called Turk Dunyasi when pressed between in these, date: October 28th 1919 - December 24th 1919 (1 Safer 1338 - 15 Rabi'ul Ewel 1338 Moslem Calendar) (28 Tesrin-i Evvel 1335 - 24 Kanun-i Ewel 1335 - Rum-i Calendar) Turk Dunyasi newspaper showed new formations after the First World War and point out political, economical and social event's reflections of Ottoman Empire. In addition with these it was so important because of was given news and comments about National Struggle. Source of our thesis composed of Turk Dunyasi newspaper's No: UG 32 and its original copies taken from Turkish National Assembly's archives. These copies translated into Turkish with fastidiousness and arranged in contents with explanation. Key Words: Turk Dunyasi (Turkish World), Newspaper, Press History, Press, Censor
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Gazetecilik; Journalism; Tarih; History