Havalimanı işletmelerinde yenilikçi davranış yaklaşımlarının çalışan memnuniyetine etkisi - Sarıçiçek, Meral (Fırat Üniveristesi, 2026)
Günümüzde işletmelerin rekabet avantajı elde edebilmesi, yalnızca çalışanların bireysel yenilikçi davranışlarıyla değil, aynı zamanda işletme tarafından geliştirilen ve desteklenen yenilikçi uygulamalarla da yakından ilişkilidir. İşletmelerin yönetim anlayışları, süreç yenilikleri, teknolojik yatırımları ve çalışanları kapsayan yenilikçi yaklaşımları, çalışma ortamının niteliğini doğrudan etkilemektedir. Bu yenilikçi uygulamalar, çalışanların kendilerini değerli hissetmeleri, iş süreçlerine daha etkin katılım sağlamaları ve örgüte yönelik olumlu tutum geliştirmeleri üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, işletme tarafından geliştirilen yenilikçi davranış yaklaşımlarının çalışan memnuniyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi, örgütsel performansın ve sürdürülebilir insan kaynakları yönetiminin anlaşılması açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı yenilikçi davranış yaklaşımlarının çalışan memnuniyeti üzerindeki etkisini araştırmaktır. Alan yazında yenilikçi davranış yaklaşımının çalışan memnuniyetine etkisine yönelik yapılan çalışmalar incelenmiştir. Çalışmanın yöntemi niceldir ve veri toplama aracı olarak anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Türkiye genelindeki havalimanlarında yer hizmeti şirketinde faaliyet gösteren personeller oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda yenilikçi yaklaşımın çalışan memnuniyeti üzerindeki etkisini ölçmek için Çimen ve Yücel (2017) tarafından geliştirilen "Yenilikçi Davranış Ölçeği Formu" ve Şimşek, Çetinkaya ve Aytekin (2019) tarafından geliştirilen "Çalışan Memnuniyet Ölçeği" kullanılmıştır. Veriler 400 havalimanı personelinden toplanmıştır. Verileri değerlendirmek için SPSS-27 analizi yazılımından faydalanılmıştır. Değerlendirme sonucu t-test analizi, One-Way Anova analizi, Kruskal Wallis-H analizleri ve Pearson korelasyon analizi yapılmış ve ortaya çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına bakıldığında yenilikçi davranış ile çalışan memnuniyeti arasında anlamlı, güçlü ve pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu görülmüştür.

In today's competitive business environment, gaining a sustainable competitive advantage is closely related not only to employees' individual innovative behaviors but also to innovative practices developed and supported by organizations. Managerial approaches, process innovations, technological investments, and inclusive innovative strategies directly influence the quality of the working environment. Such organizational innovative practices play a decisive role in enabling employees to feel valued, actively participate in work processes, and develop positive attitudes toward the organization. In this context, examining the impact of organizationally developed innovative behavior approaches on employee satisfaction is crucial for understanding organizational performance and sustainable human resource management. The purpose of this study is to investigate the effect of innovative behavior approaches on employee satisfaction. Previous studies addressing the relationship between innovative behavior approaches and employee satisfaction were reviewed within the scope of the literature. The study adopts a quantitative research design, and data were collected through a survey method. The population of the research consists of employees working in ground handling companies operating at airports across Türkiye. To measure the effect of innovative behavior approaches on employee satisfaction, the Innovative Behavior Scale developed by Cimen and Yucel (2017) and the Employee Satisfaction Scale developed by Simsek, Cetinkaya, and Aytekin (2019) were utilized. Data were collected from 400 airport employees and analyzed using the SPSS 27 statistical software. Independent samples t-test, one-way ANOVA, Kruskal–Wallis H test, and Pearson correlation analyses were conducted, and the results were interpreted accordingly. The findings reveal a statistically significant, strong, and positive relationship between innovative behavior and employee satisfaction.
The impact of innovative behavior approaches in employee satisfaction in airport enterprises
Keywords: Sivil Havacılık