Teachers' Views on the Teaching Process of Division and Base Ten Blocks - Özen, Elif Ezgi; Öğüt, Livanur; Doğan, Funda; Korkmaz, Ebru (Sinop Üniversitesi, 2025)
The aim of this study is to examine the views of elementary mathematics teachers and classroom teachers on the conceptual teaching process of division and the use of base-ten blocks in division. Adopting a qualitative case study approach, the data collection tool for this research is a semi-structured interview form consisting of two questions, prepared by the researcher and an expert in mathematics education. Conducted within the scope of the 2209/A University Students Research Projects Support Program, this study involves a total of 10 elementary mathematics teachers and 5 classroom teachers who volunteered to participate. Data were collected through one-on-one interviews with the teachers. The obtained data were analyzed using content analysis based on Kinach's (2002) framework of understanding. Findings revealed that all teachers focused on the numerical value of the dividend when performing division. Accordingly, it can be said that almost all teachers operated at Kinach's content and comprehension levels. Based on the study's findings, it is recommended to increase the emphasis on the four operations, teach division through conceptual learning, use base-ten blocks more frequently to highlight place value, and encourage both classroom teachers and elementary mathematics teachers to conceptually support their lessons with base-ten blocks.

Bu araştırmanın amacı, ilköğretim matematik öğretmenleri ve sınıf öğretmenlerinin bölme işleminin kavramsal öğretilme süreci ve bölme işleminde onluk taban bloklarının kullanılması hakkındaki görüşlerinin incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması benimsenerek yapılan bu araştırmanın veri toplama aracı, araştırmacı ve alanında uzman bir matematik eğitimcisi tarafından hazırlanan iki soruluk yarıyapılandırılmış görüş formudur. 2209/A Üniversite öğrencileri araştırma projeleri destek programı kapsamında gerçekleştirilen bu çalışmada gönüllü toplam 10 ilköğretim matematik öğretmeni ve 5 sınıf öğretmeni bulunmaktadır. Öğretmenlerden veriler birebir görüşülerek alınmıştır. Elde edilen veriler Kinach’ın (2002) anlama çerçevesine göre içerik analizi yardımıyla incelenmiştir. Bulgular ışığında öğretmenlerin hepsinin bölme işlemini bölünenin sayı değerine odaklanarak yaptığı görülmüştür. Bu doğrultuda öğretmenlerin hemen hepsinin Kinach’ın içerik ve kavrama düzeyinde yer aldığını söylemek mümkündür. Çalışmanın bulguları doğrultusunda dört işleme gösterilen önemin arttırılması gerekliliği, bölme işleminin kavramsal öğrenme gerçekleştirilerek öğretilmesi, bu süreçte somut materyallerden basamak değerine vurgu yapan onluk taban bloklarının daha sıklıkla kullanılması, dört işlemin öğretilmesi süreçlerinde ilkin sınıf öğretmenlerinin daha sonra da ilköğretim matematik öğretmenlerinin onluk taban blokları ile derslerini kavramsal açıdan desteklemeleri önerilmektedir.
Bölme İşleminin Öğretim Süreci ve Onluk Taban Blokları Hakkındaki Öğretmen Görüşleri
Keywords: Social and Humanities Education (Excluding Economics; Business and Management); Sosyal ve Beşeri Bilimler Eğitimi (Ekonomi; İşletme ve Yönetim Hariç)