Kovid 19 Küresel Salgınının Düşündürdükleri - Özarslan, Selim (My University, 2021)
İki yıldır gündemimizin ilk sırasına yerleşen Kovid 19 Salgını, insanoğlunun insanlık tarihi boyunca karşılaştığı en büyük musibet olarak değerlendirilebilir. Kovid 19 isimli bu virüsün mahiyeti yani neliği hakkında fitrî/doğal ve sûnî/yapay olduğu şeklinde çeşitli tartışmalar bulunsa da biz bu tartışmaları viroloji ve tıp bilim adamlarına bırakarak, salgın ve musibetlerin neliği, nedenleri ve korunma yöntemleri üzerinde yoğunlaşacağız. Çünkü bu virüs musibeti, günümüz insanının yaşamını birçok yönden derinden etkilemiştir. Buradaki bilimsel çabamız insan- insan, insan- tabiat, insan- Allah ilişkisine dikkat ederek, eylem ve davranışlarımızı Allah’ın tabiata koyduğu kanunlara/Sünnetüllah göre düzenlemek ve içinde yaşadığımız dünya hayatını musibetlerden, acı ve ıstıraplardan uzak, mutlu ve huzurlu bir şekilde tamamlamaya yardımcı olmaktır. Aksi takdirde insanın, Yaratanın tabiata koyduğu doğa yasalarına aykırı eylemleri kendisine tabii yollarla doğal felaketler ve salgın hastalıklar olarak geri gelecektir. Bu insanın Allah’ı inkârı yahut ona karşı yapması gereken kulluk görevlerinin ihmali karşılığı olan ilahi bir ceza değil, insanın doğal düzeni bozmasının kaçınıl-maz tabiî sonucudur.
Keywords: Musibet; Tedbir; Salgın; Virüs; kelam