OTOJEN RAMUS BLOK GREFT, POLİ (LAKTİK-KO-GLİKOLİKASİT) (PLGA) BLOK GREFT İLE VERTİKAL VE HORİZONTAL OLARAK AUGMENTE EDİLEN ATROFİK ALVEOLER KRETLERDEKİ ALICI SAHALARIN VOLUMETRİK DEĞİŞİKLİKLERİNİN İNCELENMESİ - DİNÇ, CANSU ASLAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Parsiyel veya tam dişsiz hastalarında planlanan dental ve implant tedavilerinde, alveoler kret yüksekliği ve genişliğindeki yetersizlik en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Alveolar kemikte meydana gelen bu atrofik bölgelerin çeşitli teknikler ve kemik greftleri kullanılarak yeniden rekonstrükte edilmesini mümkün kılan cerrahi yaklaşımlar bulunmaktadır. Ramus bölgesinden alınan otojen blok greftler, elde edilen kemiğin kalitesinin yeterli olması, ağız içi donör saha olması nedeniyle operasyon süresini kısaltmas ve komplikasyon riskinin fazla olmaması gibi avantajları olduğundan dolayı sıklıkla tercih edilmektedirler. Doku mühendisliğinde son dönemlerde en çok ilgi gören materyallerden biri olan Poli Laktik-ko-Glikolik Asit (PLGA)( bonegraft powerbone ) ise, FDA tarafınfan kilinik kullanımının insanda onaylanmış olan, hızlı biyodegradasyon gösteren, biyouyumluluğu fazla sentetik bir materyaldir. Çalışmamızda; üst ve/veya alt çenesinde tek/çift taraflı horizontal/vertikal yetersizliği olan, alveoler kemiğin yeniden şekillendirilmesi amacıyla opere edilen, operasyon öncesi ve operasyon sonrası 6. ay konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT), görüntüleri olan hastaların kayıtları incelendi. Dahil edilme kriterlerine uygun; 31-64 yaş aralığındaki 5'i erkek ve 21'i kadın toplam 26 hasta ve 42 çene bölgesi çalışmaya dahil edildi. Çalışmamız; alloplastik blok greft olan PLGA uygulanan (11 hastanın 19 çene) ve otojen ramus blok greft uygulanan (15 hastanın 23 çene) olmak üzere iki grup üzerinde yürütüldü. Operasyon bölgesine ait; operasyon öncesi ve operasyon sonrası 6. ay KIBT görüntüleri incelenerek; hacim ve horizontal/vertikal ölçümler yapıldı. Çalışmamızdan elde edilen veriler değerlendirildiğinde; PLGA grubunda 6. ay sonundaki hacim artışı %(28,3), ramus blok greft grubunda ise %(29,2) düzeyinde elde edildi. Horizontal kemik artışının 6. ay sonunda; PLGA blok greft grubunda ortalama 1,87±1,13 mm, ramus blok greft grubunda ise ortalama 1,98±1,11 mm olduğu saptandı. Vertikal kemik artışı ise sadece 3 hasta-6 çenede; PLGA grubunda ortalama 3,49±2,42 mm, ramus blok greft grubunda ise ortalama 2,55±1,26 mm olarak tespit edildi. Çalışmamızın sonuçları incelendiğinde; her iki grupta da 6 aylık ogmentasyon süresi sonunda; yeterli miktarda ve kalitede kemik kalınlığı elde edildiği, ancak iki grup arasında elde edilen kemik hacmi ve horizontal kemik artışı bakımından anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir.

Insufficient alveolar ridge height and width is one of the most common problems in dental and implant treatments planned for partially or completely edentulous patients. There are surgical approaches that make it possible to reconstruct these atrophic areas in the alveolar bone using various techniques and bone grafts. Autogenous block grafts taken from the ramus region are frequently preferred because they have advantages such as the quality of the obtained bone being sufficient, shortening the operation time due to being an intraoral donor site, and not having a high risk of complications. Poly Lactic-co-Glycolic Acid (PLGA)(bonegraft powerbone), one of the most popular materials in tissue engineering recently, is a synthetic material with rapid biodegradation and high biocompatibility, which has been approved by the FDA for clinical use in humans. In our study; The records of patients with uni/bilateral horizontal/vertical deficiency in the upper and/or lower jaw, who were operated on to reshape the alveolar bone, and who had cone beam computed tomography (CBCT) images before and at the 6th month after the operation were examined. Meets the inclusion criteria; A total of 26 patients, 5 men and 21 women, aged between 31 and 64, and 42 jaw areas were included in the study. Our work; It was conducted on two groups: PLGA, which is an alloplastic block graft (19 jaws of 11 patients) and autogenous ramus block graft (23 jaws of 15 patients). Belonging to the operation area; Preoperative and postoperative 6th month cone beam computed tomography (CBCT) images were examined; Volume and horizontal/vertical measurements were made. When the data obtained from our study are evaluated; The volume increase at the end of the 6th month was (28.3%) in the PLGA group and (29.2%) in the ramus block graft group. At the end of the 6th month of horizontal bone increase; It was found that the average length was 1.87±1.13 mm in the PLGA block graft group and 1.98±1.11 mm in the ramus block graft group. Vertical bone increase was observed in only 3 patients-6 jaws; The average length was 3.49±2.42 mm in the PLGA group and 2.55±1.26 mm in the ramus block graft group. When the results of our study are examined; At the end of the 6-month augmentation period in both groups; It was determined that sufficient amount and quality of bone thickness was obtained, but there was no significant difference between the two groups in terms of bone volume and horizontal bone increase.
Investigation of the volumetric changes of the recipient fields in atrophic alveolar crests that are vertically and horizontally augmented with Autogeneous Ramus Block Graft, Poly (Lactic-co-Glycolicacide) (PLGA) block graft
Keywords: Diş Hekimliği