Taşlıcalı Yahyâ’nın Şâh u Gedâ Mesnevisinde Aşk ve Âşığın Hallerinin Suç ve Ceza Bağlamında Değerlendirilmesi - Ulucan, Mehmet; Zeren, Erhan (My University, 2026)
Klasik Türk şiiri, prensipler çerçevesinde duygu ve düşünceleri metaforlar aracılığıyla ifade eden bir şiir geleneğidir. Âşıkların/şairlerin yaşadığı hâller, dünyanın düzeni, insanın varoluşu belirli kurallar doğrultusunda ele alınmıştır. Bu anlayış içinde suç-ceza kavramları, adaletin sağlanması, otoritenin korunması ve bireyin eylemlerinin değerlendirilmesi bakımından önemli bir yer tutmaktadır. Suç, kimi zaman ilahî iradeye aykırı bir durumu, kimi zaman dünyevî otoriteye yönelik bir ihlali ifade etmesi bakımında dikkat çekmektedir. Cezalandırma ise var olan düzenin sürekliliğini sağlama, bireyi ve toplumu belirli bir sistemin içinde tutma işlevini yerine getirmektedir. Klasik Türk şiirinde suç ve ceza kavramları, çoğunlukla aşk, iktidar ve tekâmül bağlamında ele alınarak bireyin karşılaştığı sınavlar içinde anlam kazanır. Aşk yolunda yaşanan zorluklar ve imtihanlar, yönetime dair çatışmalar, toplumsal kuralların ihlali, cezalandırma kavramını farklı biçimlerde şekillendirir. Bu durum, edebî metinlere, daha geniş bir adalet anlayışının yansıtılmasını sağlar. Suç ve ceza kavramlarının mesnevilerde işleniş biçimi, dönemin yönetim anlayışı ve toplumsal değerlerle doğrudan ilişkilidir. Cezalandırma, adaletin tesis edilmesi, otoritenin gücünün ve toplumsal normların vurgulanması açısından belirleyici bir unsurdur. XVI. yüzyıl şairlerinden Taşlıcalı Yahyâ da eserinde suç ve ceza kavramlarını farklı yönleriyle ele alarak adalet, otorite ve bireyin eylemleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaya çalışmıştır. Makalede, Taşlıcalı Yahyâ’nın, Şâh u Gedâ mesnevisinde suç ve cezanın nasıl değerlendirildiği ele alınmıştır.
Keywords: Suç; Aşk; Mesnevî; Taşlıcalı Yahyâ; Şâh u Gedâ