N-ASETİL SİSTEİNİN DENEYSEL MALATHİON UYGULANAN SIÇAN BÖBREK VE KARACİĞER DOKULARINDA TRANSİENT RESEPTÖR POTANSİYEL MELASTATİN 2 (TRPM2) KANALLARINA ETKİLERİ - ATILGAN, FETHİ AHMET (Fırat Üniveristesi, 2016)
Organofosfat bileşikleri, insektisid olarak zararlı böcek ve bitkilerin kontrolü için yaygın olarak kullanılmaktadır. Organofosfatlar ile subkronik veya kronik toksisitenin, dokularda histopatolojik değişikliklere sebep olduğu bilinmektedir. Malathion, geniş spektrumlu bir organofosfat bileşiğidir. Çalışmamızda, N-Asetil sisteinin (NAS) deneysel malathion uygulanan sıçan böbrek ve karaciğer dokularında Transient Reseptör Potansiyel Melastatin 2 (TRPM2) kanal ekspresyonuna etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmada, 42 adet 8-10 haftalık Wistar albino cinsi erkek sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 6 hayvan olacak biçimde; Kontrol, NAS, PAM + Atropin, Malathion, Malathion + PAM + Atropin, Malathion + PAM + Atropin + NAS ve Malathion + NAS olmak üzere 7 gruba ayrıldı. N-Asetil sistein intraperitoneal (i.p) 100 mg/kg tek doz, PAM 40 mg/kg i.p, Atropin 2 mg/kg i.p, mısır yağında çözünmüş tek doz Malathion LD50 (1375 mg/kg)/3 miktarında orogastrik olarak uygulandı. Apoptotik hücrelerin belirlenmesi için TUNEL metodu, TRPM2 immünreaktivitesi için avidin-biotin-peroksidaz yöntemi uygulandı. Çalışmamızda karaciğer dokusunda MDA düzeyleri, apoptosis ve TRPM2 immünreaktivitesi açısından gruplar arasında bir fark tespit edilmedi. Böbrek dokusunda; kontrol grubuyla karşılaştırıldığında Malathion ve Malathion + NAS gruplarında MDA düzeyleri, apoptosis ve TRPM2 immünreaktivitesinde anlamlı artış tespit edildi. Malathion grubuyla kıyaslandığında ise Malathion + PAM + Atropin, Malathion + PAM + Atropin + NAS grubunda MDA düzeyleri, apoptosis ve TRPM2 immünreaktivitesi anlamlı olarak azalmış izlendi. Sonuç olarak, deneysel malathion uygulanmasının sıçan karaciğer dokusunda MDA, apoptozis ve TRPM2 immünreaktivitesini etkilememesine karşın böbrek dokusunda belirgin değişikler yaptığı, organofosfat zehirlenmelerinde böbrek dokusunda TRPM2 kanallarının önemli bir rol oynadığı ve gelecekte yapılacak daha kapsamlı çalışmalarla klinik olarak TRPM2 ile ilgili tedavi seçeneklerinin gündeme gelebileceği kanaatine varılmıştır. Anahtar kelimeler: Malathion, Böbrek, Karaciğer, N-Asetil Sistein, TRPM2.

Organophosphate compounds are commonly used for the control of pests and plants as insecticides. It is known that organophosphates and sub-chronic or chronic toxicity cause histopathologic changes in tissues. Malathion is a wide spectrum organophosphate compound. The objective of the our study was to scrutinize the effects of N-acetyl cysteine on Transient Receptor Potential Melastatin 2 (TRPM2) channel expression in experimental malathion applied rat kidney and liver tissues. 42, 8–10 weeks old, male Wistar albino rats were used in the study. Experimental animals were separated into 7 groups of Control, NAS, Pralidoxime + Atropine, Malathion, Malathion + Pralidoxime + Atropine, Malathion + Pralidoxime + Atropine + NAS and Malathion + NAS, with 6 rats each. N-acetyl cystein was administered as single dose intraperitoneal (i.p.) 100 mg/kg; Pralidoxime 40 mg/kg i.p.; Atropine 2 mg/kg i.p. and single dose orogastric Malathion LD50 (1375 mg/kg)/3 dissolved in corn oil was applied. For determination of apoptotic cells, were used TUNEL method and for immunoreactivity, avidin-biotin-peroxidase method. No differences were observed between the groups in MDA levels, apoptosis, and TRPM2 immunoreactivity in liver tissue in the our study. However, significant increases were observed in MDA levels, apoptosis and TRPM2 immunoreactivity in Malathion and Malathion + NAS groups when compared to the control group in kidney tissue. Also significant reductions were observed in MDA levels, apoptosis and TRPM2 immunoreactivity in Malathion + Pralidoxime + Atropine, Malathion + Pralidoxime + Atropine + NAS groups when compared to Malathion group. As a result, it was concluded that application of experimental malathion did not affect MDA levels, apoptosis, and RPM2 immunoreactivity in rat liver tissue, while it caused significant changes in kidney tissue, TRPM2 channels played an important role in kidney tissue in organophosphate poisoning, and future clinical and extended studies could be conducted on the treatment options about TRPM2. Keywords: Malathion, kidney, liver, N-acetyl Cysteine, TRPM2
Effects of n-ACETYL cysteine in applied experimental malathion on rat kidney and liver tissue transient receptor potential melastatin 2 (TRPM) channels
Keywords: İlk ve Acil Yardım