BİR ALSİCUNİ ALAŞIMIN MEKANİK VE MİKROYAPI ÖZELLİKLERİNE SANTRİFÜJ DÖKÜM YÖNTEMİNİN ETKİLERİ - DURGUN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2019)
Santrifüj döküm endüstrideki en büyük döküm dallarından biridir. Santrifüj döküm yöntemi ile silindirler veya diskler gibi aynı eksende ve simetrik olan parçalar dökülebilmektedir. Bu yöntemde, sıvı metal, kendi ekseni etrafında yatay veya düşey olarak dönen kalıplar içerisine dökülerek şekillendirilir. Bu yöntemle içi boş olan parçalar da maçasız olarak üretilebilmektedir. Parçanın et kalınlığı, kalıp içine dökülen ergimiş metal miktarı ile ayarlanmaktadır. Yüksek merkezkaç kuvvet nedeniyle, bu parçaların dış yüzeylerinde oldukça ince taneli yapı oluşur. Ayrıca ergimiş metal içerisindeki gaz ve cüruflar merkezkaç kuvveti ile döküm parça içerisinden dış kısma doğru kolaylıkla uzaklaştırılırlar. Bu çalışmada, santrifüj döküm yolu ile farklı devirlerde elde edilen alüminyum (AlSiCuNi) alaşımı malzemelerin mekanik ve mikroyapı özelliklerine döküm devir sayılarının veya santrifüj kuvvetlerinin etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Büyük çapta dikişsiz boru üretim yöntemlerinden birisi de santrifüj döküm yöntemidir. Bu döküm yönteminde kullanılan kalıpların dönme hızı sabit tutulmaktadır. Ancak kalıp dönme hızının, malzeme özelliklerine etkisi çok iyi bilinmemektedir. Bu tez çalışmasında, esas itibariyle değişik devirlerde veya dönme hızlarında AlSiCuNi alaşımı malzemeler üreterek bunların mekanik ve mikroyapı özellikleriyle segregasyon davranışları üzerinde durulacaktır.

Centrifugal casting is one of the largest casting branches in the industry. The centrifugal casting method can be used to cast parts that are symmetrical and on the same axis as cylinders or discs. In this method, the liquid metal is formed by pouring into the molds rotating horizontally or vertically about its axis. With this method hollow parts can be produced without core. The wall thickness of the piece is adjusted by the amount of molten metal poured into the mold. Due to the high centrifugal force, a very fine-grained structure is formed on the outer surfaces of these parts. In addition, the gas and slag in the molten metal are easily removed from the casting part by the centrifugal force to the outside. In this study, it is aimed to investigate the effects of casting cycles or centrifugal forces on the mechanical and microstructural properties of aluminum (AlSiCuNi) alloy materials obtained at different revolutions by centrifugal casting. One of the methods of production of large diameter seamless pipes is centrifugal casting method. The rotation speed of the molds used in this casting method is kept constant. However, the effect of die rotation speed on material properties is not well known. In this thesis, mainly by using AlSiCuNi alloy materials at different rotations or rotational speeds, their mechanical and microstructural segregation behaviors will be emphasized.
Effects of centrifugal casting method on the mechanical and microstructure properties of an AlSiCuNi alloy
Keywords: Metalurji Mühendisliği