LANDSCAPE, NATURE AND FEMINISM IN WILLA CATHER'S MY ÁNTONIA - ÇAĞLAYAN, SUNA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu tez, Willa Sibert Cather'in My Ántonia adlı romanını özellikle baskı altındaki kadınlara odaklanarak ekofeminist bakış açısıyla incelemektedir. Genel anlamda ekofeminizm, feminizm ile ekolojiyi birbirine bağlayan ideolojiler ve hareketlerdir. Ekofeminizme göre, kadın ve doğa arasında bir bağ vardır. Ekofeminizm insanın doğaya, erkeğin kadına ve doğaya baskı kurmasına karşı çıkar. Kadının ve doğanın sömürülmesi ve baskı altına alınması birbiriyle ilişkilidir. Hem kadınlarda hem de doğada bulunan geleneksel olarak dişil değerler olan karşılıklılık, besleyip büyütme ve işbirliği, ekofeministler tarafından bu ilişkinin bir örneği olarak görülmektedir. Kadınlar ve doğa, ataerkil batı toplumu tarafından ezilme konusundaki ortak deneyimleri nedeniyle de birbirine bağlıdır. Dünya kadınla, kadın ise doğa ile eş tutulmuştur. Kadınlar ve doğa tarihsel olarak kötü muamele görüp değersizleştirilmiştir. Bu sorunu çözmek için her ikisi de ortaklaşa incelenmeli, ardından her ikisini de özgürleştiren bir çözüm bulunmalıdır. Irk, sınıf, cinsiyet ve çevresel baskıların hepsi birbirine bağlıdır ve birlikte mücadele edilmelidir. Kadınlara ve doğaya yönelik adaletsizlik devam ettiği sürece, doğanın bozulması ve kadınlar ile erkekler arasındaki ayrımcılık ortadan kalkmayacaktır. My Ántonia, kadın ve doğa ile ilgili konulara odaklanmaktadır. Romanda zor şartlar altındaki kadının başarıları anlatılmaktadır. Bu öncü kadının başarıları, kadınların insanlığın geleceğini değiştirebileceğine dair umut vermektedir. Roman, insan kültürü ile doğal dünya arasındaki ilişkiyi temsil etmektedir. Romanda doğa ve insan uyumlu bir şekilde bir arada bulunmaktadır.

This thesis examines Willa Sibert Cather's My Ántonia from an ecofeminist perspective, focusing particularly on the oppression of women. In general terms, ecofeminism includes the ideologies and movements that connect feminism and ecology. According to ecofeminism, there is a link between women and nature and that environmental exploitation and oppression of women are related. Ecofeminism is opposed to both anthropocentrism and androcentrism. The traditionally feminine values of reciprocity, nurturing, and cooperation, which are present in both women and nature, are seen as an illustration of this relationship by ecofeminists. Women and the environment are also connected because of their shared experience of being oppressed by patriarchal Western society. Earth has been equated with women, while women have been equated with nature. Women and nature have historically been mistreated and devalued. In order to solve this issue, both must be jointly examined, and then a solution must be come up with that liberates both. Race, class, gender, and environmental oppression are all connected and must be fought together. Environmental deterioration and discrimination between women and men will not go away if injustice to women and the environment persists. My Ántonia focuses on the issues related to women and nature. It shows the success of women under difficult circumstances. The success of this pioneer woman gives hope that women can change humanity's future. The novel represents the relationship between human culture and the natural world. In the novel, nature and human coexist harmoniously.
Willa Cather'ın My Ántonia adlı romanında manzara, doğa ve feminizm
Keywords: Batı Dilleri ve Edebiyatı